NE ŽELE SE OBRAĆATI SAMO JEDNOM NARODU

Veleposlanik objasnio zbog čega će Dan Austrije biti obilježen i u Mostaru i Banja Luci

Pammer
21.10.2016.
u 09:14

Nakon što su pojedini mediji prenijeli stav profesora na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Kenana Ešrefa Rašidagića o tome da je odluka Austrijskog veleposlanstva u BiH da svoj Nacionalni dan ove godine obilježi tako što će organizirati tri odvojena prijama (25.10. u Banjoj Luci, 26.10. u Sarajevu i 27.10. u Mostaru), što prema njegovoj ocjeni, predstavlja opasan presedan nezabilježen u diplomatskoj praksi BiH, u izjavi za “Avaz” reagirao je austrijski veleposlanik Martin Pammer.

Pogrešna interpretacija

Rašidagić je, naime, stava da je potrebno objašnjenje od Veleposlanstva je li trodjelna proslava njihovog nacionalnog dana službeni stav Austrijske vlade da u BiH de facto postoje tri glavna grada.

Pammer, pak, za “Avaz” ističe da je ova interpretacija potpuno pogrešna, te da “takve tvrdnje govore da se uopće ne razumije intencija naše manifestacije, niti namjere ili pozicija Austrije”.

– Austrija je bez ikakve sumnje za jedinstvenu, suverenu BiH. S druge strane, ni u kome smislu se u BiH ne možemo obraćati samo jednom njenom dijelu, jednom narodu ili grupi, već svima koji žive u ovoj državi. osobno vjerujem da se radi o jednom iskonstruiranom napadu, s kojim god razlogom. Ali, ipak se zahvaljujem jer je doprinijelo da se više čuje za ovu manifestaciju – kazao je veleposlanik Pammer.

Ističe da je veleposlanstvo Austrije ove godine u okviru obilježavanja godine kulture BiH i Austrije imala 65 manifestacija na čitavom teritoriju BiH.

– To je naš zadatak jer mi na BiH gledamo kao na jedinstvenu državu. Ne želimo samo jedan njen dio, jedan grad ili samo neke ljude imati kao publiku, nego želimo svima u BiH predstaviti Austriju. Želimo praviti most između BiH i Austrije, ali i između svih ljudi u ovoj državi. U okviru godine kulture dolaze i glazbenici Austrijske vojske, na molbu te u suradnji s Ministarstvom obrane BiH u Sarajevo. Zato smo odlučili da oni ne nastupe samo u Vijećnici u Sarajevu, već i da održe koncerte u Mostaru, te u Banjoj Luci – pojasnio je on.

Pružiti mogućnost

Ova dva koncerta su, navodi, također dio godine kulture, kao i slavlja posvećenom Nacionalnom danu Austrije.

– Dakle, Mostar i Banja Luka su poslije Sarajeva najveći gradovi u BiH, pa je logično da se i tu održavaju koncerti, a posebno zbog činjenice da i u tim gradovima i sredinama imamo partnere, te suradnike. Dakle želimo pružiti mogućnost i ljudima koji žive u tim dijelovima BiH, te koji nisu u mogućnosti doći u Sarajevo, da uživaju u ovim koncertima. To se događa u mnogim zemljama, da veleposlanstva priređuju manifestacije u različtim dijelovima jedne zemlje, a tako je i u Austriji – ističe veleposlanik.

Dodaje i da je pogrešna tvrdnja da su poslali iste pozivnice u sva tri grada, “jer ako se točno čitaju, vidi se da se u pozivnici u Sarajevu poziva na slavlje povodom Nacionalnog dana Austrije, dok u pozivnicima u Mostaru i u Banjoj Luci stoji da se radi o koncertima povodom tog dana”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije