izmjene Zakona o trošarinama

Veće plaće za 18.000 zaposlenih, jeftinije gorivo još na čekanju

plaća
30.08.2022.
u 16:57

Dok čekamo da parlamentarci ukidanjem trošarina konačno olakšaju građanima, cijene goriva na benzinskim crpkama u BiH mijenjaju se iz dana u dan

Izaslanici u Domu narodu PS BiH usvojili su izmjene Zakona o trošarinama u različitom tekstu u odnosu na Zastupnički dom. Cilj ovoga zakona je bio da se ukinu trošarine na gorivo te da se tako spuste cijene goriva. S obzirom na to da je ovaj zakon usvojen u različitom tekstu, u odnosu na Zastupnički dom on će ići na usuglašavanje, piše Večernji list BiH.

Cijene rastu

Dok čekamo da parlamentarci ukidanjem trošarina konačno olakšaju građanima, cijene goriva na benzinskim crpkama u BiH mijenjaju se iz dana u dan. Građani posljednjih mjeseci na benzinskim crpkama rijetko zateknu iste cijene. Nakon nedavnog blagog pada cijena posljednjih dana na benzinskim crpkama građane su dočekale ponovno nove - veće cijene.

Jučer je građane dočekalo povećanje dizela za pet do 10 feninga. Litra dizela u FBiH kreće se od 3,11 do 3,46 KM po litri, a benzina od 2,76 do 3,11 KM po litri. Odbijen je zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti i pitanje dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se uvodi nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, dok se luksuz povećava na 22%. S druge strane, usvojene su izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje predviđaju povećanje plaća za više od 18.000 zaposlenih. One su prethodno usvojene i u Zastupničkom domu, što znači da trebaju stupiti na snagu. Predviđa se povećanje plaća za više od 18.000 zaposlenih.

Zakon su ranije predložili zastupnici Kluba HDZ-a BiH - HNS-a u Zastupničkom domu predvođenog Borjanom Krišto, dopredsjedateljicom Zastupničkog doma. Zakon donosi povećanje od 100 do 140 KM najugroženijim kategorijama obuhvaćenim zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Izmjenom određenih koeficijenata kroz zakon se povećava plaća za sve djelatne vojne osobe, policijske i državne službenike koji trenutačno imaju mjesečna primanja manja od 1500 KM.

U praktičnom smislu to bi značilo da se po novom zakonu vojniku koji je imao neto plaću 700 KM plaća povećava na 815 KM, naredniku se plaća povećava sa 770 KM na 885 KM, policajcu koji je imao osnovnu plaću od 865 KM ovim izmjenama povećava se na 990 KM, čistačicama se osnovica plaće povećava s 475 na 570 KM, istaknuto je ranije iz Kluba HDZ-a BiH - HNS-a.

Olakšice roditeljima

Izaslanici su usvojili i izmjene Zakona o radu u institucijama BiH. Ovim zakonom jedan od roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju (teže hendikepiranog djeteta) ima pravo raditi polovinu punog radnog vremena, u slučaju da je riječ o samohranom roditelju ili ako su oba roditelja zaposlena, pod uvjetom da dijete nije smješteno u instituciju socijalno-zdravstvenog zbrinjavanja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?