Nove uredbe

Veće kazne za nasilje, tučnjave, neisplata plaće je kazneno djelo

28.09.2015.
u 06:15

Za lakše prekršaje sudovi će određivati kućni pritvor, a ne zatvorsku kaznu

- Federalno ministarstvo će u zakonodavnu proceduru ponovno uputiti izmjene i dopune Kaznenog zakona FBiH kojima se pooštravaju kazne za djela poput nanošenja tjelesnih ozljeda, sudjelovanja u tučnjavi, ugrožavanja sigurnosti, nasilja u obitelji, krađe, teške krađe, izazivanja opće opasnosti, nasilničkog ponašanja i nedopuštenog držanja oružja, odnosno eksplozivnih tvari. Osnovni razlog za ovaj zakonski prijedlog je, naravno, pooštravanje kaznene politike za djela koja su u očitom porastu i koja u znatnoj mjeri ugrožavaju živote i imovinu građana FBiH. Također, novim rješenjem predviđeno je uvođenje kaznenog djela izazivanja i sudjelovanja u neredima na sportskim natjecanjima. Svjedoci smo da je u FBiH zabilježen veći broj incidenata tijekom održavanja ovih manifestacija, a koje za posljedicu imaju ugrožene živote, a nerijetko i uništenu imovinu. Također, novim zakonskim rješenjem se kao kazneno djelo propisuje i neisplaćivanje plaće jer smatramo da će to dodatno zaštititi prava iz radnog odnosa zaposlenika - rekao je za "Dnevni avaz" federalni ministar pravosuđa Mato Jozić.

- Mi smo predvidjeli mogućnost korištenja alternativnih sankcija za počinitelje takozvanih lakših kaznenih djela te smatramo da nadležni sudovi trebaju posvetiti više pozornosti ovim alternativnim sankcijama. Svakako da ćemo i dalje poduzimati potrebne aktivnosti u cilju jačanja kapaciteta zavodskih ustanova, ali i korištenje tzv. elektroničkog nadzora za lakša kaznena djela - naglasio je Jozić. (Avaz)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije