Na tradicionalnoj zabavi Lovačke udruge “Kuna” iz Domaljevca oko 300 gostiju

Već 25 godina susret ne propuštaju ni Domaljevčani iz dijaspore

18.01.2023.
u 19:13

U Posavskoj županiji djeluju i aktivno rade tri lovačke udruge (“Kuna” Domaljevac, “Sava” Orašje i “Fazan” Odžak). Značajan je to potencijal, a organiziranost, tvrdi predsjednik Udruge lovaca “Kuna” Domaljevac Joso Leovac Los, potvrđuje i izbor Dragana Guberca za prvog čovjeka Lovačkog saveza Herceg Bosne koji ima oko 10.000 članova. Guberac je jednoglasno izabran na skupštini, što je ujedno potvrda ugleda i odličnog rada posavskih lovačkih udruga, smatra Leovac, piše Večernji list BiH. 

Domaćinski odnos

Lovačka udruga “Kuna” respektabilna je i uživa ugled dobro organizirane udruge. Brine se domaćinski o lovištu, zanavlja divljač, kroz projekt je izgradila lovačku kuću, stalno je angažirana na uređenju prostora kojim gospodari. Svake godine organizira i lovačku zabavu, a ovaj put okupila je čak oko 300 gostiju.

- To je događaj, uz Domaljevačku tkanicu, jedan od najstarijih koji traje već četvrt stoljeća. Od iznimne je važnosti jer nas sve okuplja uz i Domaljevčane iz dijaspore - naglašava.

Bogata gastronomska ponuda sa specijalitetima koje lovci već godinama spremaju te dobro društvo dobitna su kombinacija kojoj ne mogu odoljeti lovci cijele Posavine. Zabavu ne propuštaju ni lovci iz Domaljevca koji su već odavno drugi dom našli u zemljama Zapada, osobito u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Baš onako posavski, uz bogatu trpezu lovačkih delicija, večer je protekla uz druženje i zabavu. Sastavnica svake lovačke zabave je i lovačka tombola s vrijednim nagradama, čak oko 300, pa tako svaki posjetitelj večeri nije otišao bez dara. Ipak, najvažnije je bilo druženje, razmjena iskustava i lovačkih priča kojih ne nedostaje na takvim zabavama.

Kada ne love, domaljevački lovci rade i na edukaciji, ekološki su osviješteni, brinu se o izgledu lovišta bez deponija, organiziraju natjecanja. Udruga je aktivna i stalno ide novim koracima naprijed kako bi unaprijedila rad. To potvrđuju kupnjom novog prostora za lovište, najnovijeg s 2,5 duluma zemlje, pa sada u svom posjedu imaju 10 duluma zemlje oko lovačke kuće. Domaljevačko lovište ravničarskog je tipa.

Lovište za primjer

Udruga okuplja ljude na osnovama prijateljstva, lovstva i druženja. Lovci Kune primjer su odlične organiziranosti i djelovanja. Redovito uplaćuju članarinu i druge obveze koje određuje Skupština, a ona u pravilu donosi odluke jednoglasno.

- O svim problemima otvoreno razgovaramo i pokušavamo sve učiniti da nam lovište bude za primjer - poručuje Leovac. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije