Reportaža iz Amerike

Već 109 godina Društvo svete Krunice djeluje u New Yorku, izmolili su stotine tisuća krunica

Hrvati u Americi
vecernji.ba
10.06.2023.
u 14:12

Ako prve nedjelje u mjesecu dođete na svetu misu u 9 sati u župnu crkvu sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku, vidjet ćete u prvim klupama veći broj župljanki. One su članice Društva svete Krunice. Tim nedjeljama prije svete mise predmole krunicu, a poslije imaju svoju mjesečnu skupštinu. Misari nakon nedjeljnih misa u 9 i 11 sati obvezno svrate u Hrvatski centar sv. Nikole Tavelića. Članice Društva sv. Krunice priprave svježe kolače, kavu i čaj za njih. Vjernici se posluže kolačima i kavom te ostave svoj novčani prilog. Od prikupljenog novca Društvo sv. Krunice pomaže mnogim potrebitima u Americi, domovini, Indiji i mnogim misijskim krajevima, posebno u Africi.

Važnost Društva

Prošla nedjelja bila je prva u ovom mjesecu. Nakon sastanka članica Društva sv. Krunice zamolili smo za izjavu fra Nikolu Pašalića, sadašnjeg župnika, a ujedno duhovnika Društva sv. Krunice. Fra Nikole, za portal Večernjeg lista, reče: "Kao župnik zahvalan sam svemogućem i dobrom Bogu, Blaženoj Djevici Mariji te zaštitnicama naše župe za Društvo sv. Krunice koje djeluje u našoj župi od samih početaka župe. Treba obilje Božjeg blagoslova, ljubavi, žrtve, predanja, strpljivosti za održati u New Yorku jedno takvo društvo gotovo 110 godina. Društvo sv. Krunice duhovna je okosnica naše župne zajednice. Želim reći, velika hvala na svemu što su članice ovog društva učinile i što današnje čine te da i dalje budu put i putokaz kako se Boga ljubi, Mariju voli, a bližnje poštuje i njima se služi u poniznosti i samozataji."

Foto: vecernji.ba

Na čelu Društva sv. Krunice je predsjednica. Tu dužnost sada obnaša župljanka Nevenka Juko. Došla je u župu 2003., a u Društvo je primljena 3. listopada 2010. Od samoga početka je u svim aktivnostima Društva i župe. Članice Društva izabrale su je za predsjednicu 5. veljače 2017. Zamolili smo je za izjavu. "Naša nebeska Majka Marija i molitva krunice, radost je to koja nas sve spaja i obogaćuje naš duhovni život. Ta Božja ljubav drži na okupu članice našega društva već više od stoljeće. Mi smo ovdje daleko, u svojoj drugoj domovini, ali zahvaljujući Bogu i svim našim svećenicima i časnim sestrama koji nas prate, mi smo kao jedno i molimo na svom divnom materinskom jeziku - hrvatskom! Njegujemo hrvatsku baštinu i sve što smo naslijedili od naših starijih nastojimo prenijeti dalje, posebno lijepe molitve na hrvatskom jeziku. Njegujemo i tradiciju pečenja domaćih kolača, kojima se mogu okrijepiti svi naši župljani i oni koji dođu u naš Hrvatski centar. Sav prihod od prodaje kolača donacija je u dobrotvorne svrhe. Posebno se radujemo kada time možemo obradovati one koji su u potrebi! Naše društvo sada ima 70 članica, od kojih je većina poodmakle životne dobi, tako da im se posebno divim i radujem kada vidim s koliko žara i ljubavi te žene žele biti aktivne u molitvi, ali i u pečenju kolača. U Društvu imamo po tri generacije žena iz jedne obitelji - bake, majke i kćeri. Hvala Bogu na svim ovim divnim ženama koje su svoj život ugradile u ovo društvo od 1914. do danas. Posebno smo zahvalne za sve članice kojih više nema među nama, koje je Gospodin pozvao k sebi, a koje su svojim radom i svojim molitvama pomogle da naše društvo ide dalje i moli već 109 godina! S Božjom blagoslovom po zagovoru naše Nebeske Majke, Kraljice Krunice, nadamo se kako će Društvo još mnogo godina djelovati u ovoj našoj župi - rekla je za portal Večernjeg lista BiH Nevenka.

Kako je osnovano

Župu sv. Ćirila i Metoda osnovao je fra Irinej Petričak na Manhattanu u New Yorku 1913. godine. Mladi župnik fra Irinej osnovao je u župi Društvo sv. Krunice 19. listopada 1914.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?