odžak

Važno je ne izgubiti humanost i želju za pomoć

05.05.2020.
u 12:30

Predostrožnost, preventiva, a, prije svega, disciplina građana u borbi protiv koronavirusa u Posavskoj županiji za sada daje dobre rezultate. U trima općinama nema zaraženih virusom COVID-19. Testirane su 83 osobe, tri su bile pozitivne i sve su izliječene. Na području općine Odžak u borbi protiv pandemije osobito su se istaknuli odžački Crveni križ i Centar za mentalno zdravlje te Udruga Samaritanci Posavina.

- Od početka pandemije imali smo više od 200 izlazaka na teren koji su značili podjelu humanitarnih roba, ali i dolazak na pozive građana. Stavili smo se na raspolaganje građanima starijim od 65 godina - kaže Dino Pobrić, predsjednik Crvenog križa PŽ.

Voditeljica Udruge Samiritanci Posavina Odžak Spomenka Ivanković kaže da u općini ima više od 30 osoba kojima je potrebna svakodnevna dostava hrane. U Udruzi se trude koliko mogu i 15-ak osoba uključenih u rad slobodno vrijeme usmjerava u dobrotvorne svrhe da bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija. Na području Odžaka Centar za mentalno zdravlje pruža 24 sata psihosocijalnu potporu i informacije građanima koji se osjećaju uplašeno, uznemireno ili potišteno tijekom pandemije.

- Neki dan imali smo oko 120 raznih telefonskih poziva građana zbog savjetovanja, uputa, usmjeravanja, kao i zbog traženja stručne pomoći. Suradnja s Crvenim križem, Udrugom Neuron i Samaritanskom udrugom odvija se kroz volonterski angažman profesionalaca i članova Udruge. Pružamo psihosocijalnu pomoć i potporu klijentima, članovima njihovih obitelji, starim i nemoćnim, oboljelim od COVID-19 i njihovim obiteljima - ističe Ana Majić, glavna sestra DZ Odžak i okupacijski terapeut.

Poučeni iskustvom s poplavama svjesni su koliko je nužno očuvati mentalno zdravlje. Alisa Mujanović, socijalna radnica, naglašava kako nema osobe koja se savršeno može snaći u situaciji kakva je pandemija, ali smatra da je važno ne izgubiti humanost, želju za pomoć i ostati smiren i pozitivan. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije