Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Važna obučenost snaga sigurnosti Srbije i RS u slučaju terorističkih napada

Vučić i Dodik
Agencija
21.11.2015.
u 16:53

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je pripadnicima sigurnosnih, policijskih i vojnih snaga Srbije na današnjoj pokaznoj vježbi koja simulira borbu protiv terorizma, i istakao da je veoma važno da su te snage i u Srbiji i u Republici Srpskoj obučene za slučaj napada terorista.

Dodik je rekao da RS i njene policijske snage imaju obavezu da štite sigurnost zemlje i građana, a važno im je, kako je rekao da i u Srbiji vide sposobnost za to. Kako je naveo, od izuzetnog je značaja spremnost za reagiranje u izvanrednim situacijama, posebno u svjetlu nedavnih događanja u BiH.

"Prostor gdje mi živimo se čini posebno važnim, mogli ste da vidite teroristički napad. Zato je važno da naša policija bude sposobna da odgovori, da može da surađuje sa svima u regionu, a prirodno najviše smo oslonjeni na Srbiju", zaključio je on.

RS, prema njegovim riječima, želi suradnju u svakoj vrsti borbe protiv terorizma, a za to su potrebne kreativne i vojne snage u okviru bošnjačkoj naroda i političke strukture. RS će, dodao je, sudjelovati u koordinaciji s drugim snagama u borbi protiv svakog terorističkog čina na prostoru ne samo RS, nego i BiH i sarađivat će sa svim sigurnosnim agencijama u regionu.

Vučić:  Srbija sigurna zemlja 

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas daljna ulaganja u namjensku industriju, što će doprinjeti razvoju srpske ekonomije, obrambenih kapaciteta zemlje, ali i zaštiti od eventualnih terorističkih napada. On je, navodeći da Srbija ima novca da ulaže u vojnu industriju i da su joj potrebni projekti, najavio otvaranje nove fabrike kod Užica, kao i proširenje kapaciteta u pogonima u Velikoj Plani.

"To će doprinjeti razvoju naše ekonomije i boljeg i modernijeg oružja, naoružanja i opreme", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se srpske jedinice, od SAJ-a do Žandarmerije, veoma ozbiljno pripremaju, istakao da ne treba zaboraviti da je srpska namjenska industrija u porastu te podsjetio da će serijska proizvodnja višenamjenskog oklopnog vozila "Lazar" početi od ožujka sljedeće godine.

"Imamo bolja borbena vozila od nekih koji su ih za džaba dobivali ili su nešto kupovali", rekao je Vučić.

On je rekao da srpska namjenska industrija ne može da proizvodi kalibar 12,7, ali je dodao da će ta mašina biti nabavljena u Belgiji i da će za nju biti izdvojeno 30 milijuna eura.

"Neću da govorim o velikim minobacačkim kalibrima, to je naše rješenje, mi to pravimo, jačamo našu namjensku industriju i našu ekonomiju", rekao je Vučić.

On je podsjetio da u Srbiju do kraja januara treba da stignu dva ruska helikoptera, a zatim do kraja godine i dva njemačka. Kada je riječ o suradnji sa stranim sigurnosnim službama, kako je rekao, sa njima surađuju BIA, VBA i MUP i razmjenjuju informacije. Premijer je podsjetio da Srbija ima malu vojsku i policiju, ali veoma sposobnu i dobro organiziranu, te da je današnja vježba "Štit 2015" i pokazala da je Srbija sigurna zemlja.

Na opasku novinara, Vučić je rekao da plate u vojsci nisu smanjene ove godine, već prošlog novembra, ali i istakao da će biti povećane od 1.siječnja iduće godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?