Istraživanje

Uzimanje tableta protiv bolova u trudnoći može rezultirati komplikacijama

trudnoća
16.05.2022.
u 08:59

Oko 30 do 80 posto žena diljem svijeta uzima tablete protiv bolova kako bi ublažile simptome koji se mogu javiti tijekom trudnoće, a to su gripa, groznica ili reumatološka stanja.

Izgledi da se u žena koje tijekom trudnoće koriste tablete protiv bolova razviju komplikacije, veći su za 50 posto nego u onih koje to ne čine, otkrilo je istraživanje.

Istraživači sa Sveučilišta u Aberdeenu otkrili su da među ženama koje su koristile tablete protiv bolova poput paracetamola i ibuprofena ima više slučajeva prijevremenih poroda, neonatalne smrti, fizičkih oštećenja ploda i mrtvorođenčadi.

Oko 30 do 80 posto žena diljem svijeta uzima tablete protiv bolova kako bi ublažile simptome koji se mogu javiti tijekom trudnoće, a to su gripa, groznica ili reumatološka stanja.

Tijekom perioda od 30 godina praćene su trudnoće više od 151.000 žena, a istraživači su analizirali medicinske podatke onih koje su uzimale pet uobičajenih tableta protiv bolova: paracetamola, ibuprofena, aspirina, diklofenaka i naproksena.

Podaci su pokazali da se broj žena koje su u trudnoći uzimale tablete protiv bolova udvostručio u razdoblju od 2008 do 2015.

Iako su regulatorna tijela rekla da je paracetamol siguran za trudnice, upozorili su da se nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) poput ibuprofena i aspirina ne bi smjeli uzimati poslije tridesetog tjedna trudnoće.

Znanstvenica Aikaterini Zafeiri sa Sveučilišta u Aberdeenu kazala je da bi buduće majke prije uzimanja lijekova bez recepta uvijek trebale zatražiti savjet liječnika.

"U svjetlu onoga što smo otkrili u istraživanju, lakoća pristupa lijekovima bez recepta u kombinaciji s mnoštvom informacija i dezinformacija na internetu, razlog je za brigu“, izjavila je Zafeiri.

"Ovo se posebno odnosi na odluke o uzimanju lijekova tijekom trudnoće bez savjeta liječnika“, dodala je.

"Trebalo bi upozoravati da je uzimanje paracetamola u kombinaciji s NSAR lijekovima povezano s većim rizikom od komplikacija pa bi trudnice uvijek prije uzimanja bezreceptnih lijekova trebale zatražiti savjet od liječnika ili primalje“, tvrdi ona.

"Smatramo kako je iznimno važno da trudnicama bude dostupno više stručnih savjeta“, zaključila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?