Uz povijesne znamenitosti i tradiciju topličkog liječenja, Fojnica u novom i ljepšem ruhu privlači posjetitelje iz cijelog svijeta

10.08.2023.
u 21:27

- Tko kod dođe bilo kojim poslom u Fojnicu, u Reumal na liječenje, posjet, organizirano, a imamo skupine umirovljenika i školske djece, u samostanski Muzej navrati obvezno. Za sve imamo ponešto, kazuje nam fra Janko

Fojnica, srednjobosanski gradić bogate povijesti čiji se najveći dio čuva u drevnom samostanu koji su franjevci sagradili nedugo po dolasku u Fojnicu početkom 14. stoljeća, mjesto koje se može pohvaliti i Atik džamijom starom 470 godina, postaje sve omiljenija destinacija turistima iz cijeloga svijeta, piše Večernji list BiH.

Bogata povijest

Da je mnogima od njih Muzej Franjevačkog samostana mjesto koje će obvezno obići prilikom boravka u Fojnici, potvrđuje nam i fra Janko Ljubos, kustos muzeja.

- Tko kod dođe bilo kojim poslom u Fojnicu, u Reumal na liječenje, posjet, organizirano, a imamo skupine umirovljenika i školske djece, u samostanski Muzej navrati obvezno. Za sve imamo ponešto, žene se najdulje zadrže kod zbirke nakita, dječake privlači oružje, a istražitelje bogata knjižnica, stara s 10 tisuća naslova, knjiga tiskanih do 1850. godine, uključujući i inkunabule, prve tiskane knjige, ali i nova s više od 40 tisuća naslova. Volio bih kad bi nam istražitelji pomogli u istraživanju nekih od naslova iz stare knjižnice koji su nam još uvijek nepoznanica - kazuje nam fra Janko. Knjižnica i Muzej, na opće čuđenje posjetitelja, sačuvani su i u proteklome ratu, ali cijena koja je plaćena je krvava. - Platili su je naši gvardijan i vikar fra Nikica Miličević i fra Leon Migić koji su '93. ubijeni u samostanu. Poslije toga najmanje desetak godina samostan je 24 sata čuvala policija i tako spriječila uništavanje neprocjenjivog blaga koje smo najvećim dijelom uspjeli spasiti i od zuba vremena obnovom samostana i knjižnice nakon rata - kazuje nam fra Janko te otkriva kako fojnički Samostan, uz Muzej i knjižnicu, ima još jednu atrakciju koju svi žele vidjeti. U pitanju je skulptura Posljednje večere, rad svjetski poznatog kipara iz Splita Zvonimira Mihanovića, koja je u Fojnicu, zahvaljujući poznanstvu umjetnika s fra Žarkom Relotom, Busovljakom na službi u jednoj od splitskih župa, dopremljena 2014. godine. Zanimljivo je da je skulptura koja Isusa i apostole prikazuje u prirodnoj veličini nastala 2009. godine u Argentini, u Buenos Airesu, kao iznenađenje za kardinala Bergoglia, sadašnjeg papu Franju. Nakon Zagreba i Splita trajno se skrasila u Fojnici, a nedavno ju je potpuno besplatno restaurirala talijanska umjetnica Anna Di Renzo iz čiste ljubavi prema BiH u kojoj često boravi, osobito u Međugorju. - Ljudi dolaze vidjeti skulpturu u svako doba dana i noći. Nedavno smo noću imali skupinu posjetitelja iz Australije, došli su vidjeti skulpturu i fotografirati se - kaže kustos Franjevačkog muzeja u Fojnici.

Uz turiste, u Samostan obvezno svrate i iseljenici zbog kojih, kao i zbog turista, Fojnica posebno oživi ljeti te u blagdansko vrijeme. Zanimaju se za sve što se tijekom njihova izbivanja događalo u Fojnici. Nažalost, trend pada vjernika katolika i u ovoj župi se nastavio. Od prijeratnih šest tisuća, nakon blagoslova kuća početkom godine, onih koji stalno borave popisano je tek nešto više od dvije tisuće. No, odlazak nije problem samo ove župe i općine, on je izražen u cijeloj BiH. Pozitivni trendovi u Fojnici ipak bude nadu. Prenosi nam ih Vanja Oroz Jukić, predsjedateljica Općinskog vijeća Fojnice. - Imamo nekoliko obitelji s djecom koje su se vratile u Fojnicu, ali i najavu novih povrataka. Trudimo se osigurati onima koji su ostali što bolje uvjete življenja, ali i privući one koji su otišli. Nakon desetak godina otkočili smo proces zapošljavanja Hrvata u javne ustanove i poduzeća, ravnomjerno se u cijeloj općini realiziraju brojni infrastrukturni projekti, ne zaobilaze se naselja u kojima žive Hrvati. Istina, mogu ta ulaganja biti i bolja, ali pomaka, i to značajnih, ima. Planiramo graditi i novu školu, vrtić, sportsku dvoranu - kaže nam predsjedateljica Općinskog vijeća Fojnice u kojemu su većinu formirali SDA i HDZ BiH koji ima četiri od 21 vijećnika. Oroz Jukić naglašava kako je posljednjih godina naglasak na uređenju središta Fojnice koja, uz privatne investicije i potporu Općine, ima moderne sadržaje, od hotelskog smještaja, bazena, ugostiteljskih objekata s bogatom gastronomskom i ponudom pića, uređene šetnice uz rijeku do igrališta za djecu. - Posebno sam ponosna na čistoću Fojnice koju primijete svi koji nas posjete, a kao žena i na te male detalje koji su uljepšali ovo mjesto koje, osim ljeti, posebno bude lijepo pred Božić, kada imamo bogate sadržaje - kazuje nam predsjedateljica Općinskog vijeća naglašavajući kako je kao predstavnica općinske vlasti ponosna i na podršku koju su dali novoj upravi Reumala na sanaciji i oživljavanju topličkog lječilišta s tradicijom dugom 110 godina. Plodovi te suradnje ogledaju se u rekordnom broju posjetitelja Reumala, potvrđuje direktor Alija Mukača.

Povećanje broja turista

- U prvih sedam mjeseci imali smo rekordan broj noćenja - 90.000. To je značajno više u odnosu na vrijeme prije korone, 2019. godine. Imamo goste iz svih krajeva BiH, ali i zemalja regije, Hrvatske, Slovenije. I što je najvažnije, svi nam se vraćaju - kazuje direktor Reumala. Oporavak lječilišta te ulaganja u smještajne i ugostiteljske kapacitete domaćih investitora Igora Bošnjaka i Sahira Mustajbegovića, uz uređenje središta Fojnice, doprinijeli su turističkom procvatu mjesta. Ovog ljeta posjetili su ih Slovenci, Mađari, Nijemci, Bugari, Česi, Poljaci. Fojnica im, uz spomenik prirode Prokoško jezero, nažalost, načet nelegalnom gradnjom, nudi i druge destinacije koje vrijedi posjetiti. Među njima je i netaknuti biser prirode - slapovi Kozice koji su također obogaćeni sadržajima poput šetnica i adrenalinskog parka. Zimi mnogi rado posjećuju Brusnicu, skijaški centar na planini Vranica, na čijem se uređenju, kao i gradnji pristupne ceste, aktivno radi. Fojnica, po svemu sudeći, doživljava preporod. Za nadati je se kako će trend ljetnog i oživljavanja tijekom božićnih blagdana biti sve izraženiji i u ostatku godine te da turisti neće biti jedini koji oživljavaju Fojnicu, već i oni koje je rat ljeta '93. na posebno okrutan način protjerao iz njihovih domova, odnosno da će neka nova i ljepša Fojnica, poput magneta, privlačiti kako turiste tako i Fojničane rasute po svijetu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?