Vrhbosanski nadbiskup

Uvukao se čudan nemir u ljude...Neka Kristov mir zavlada u vašim savjestima, obiteljima...

24.12.2021.
u 13:20

Nema obnove u Kristu tamo gdje vladaju oholost, bahatost i sebičnost. Da bismo stvarno mogli slaviti Božić i doživjeti Božić, valja nam prihvatiti svoju ljudsku ograničenost, grešnost i svoju ovisnost o Božjoj ljubavi - kazao je nadniskup Puljić

Tradicionalno snimanje božićne čestitke i konferencija za medije nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i i predsjednika Biskupske Konfrencije BiH kardinala Vinka Puljića upriličeni su danas u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu.

Ovom prilikom nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pročitao je božićnu čestitku koju potpisuje zajedno s nadbiskupom koadjutorom monsinjorom Tomom Vukšićem.

Nadbiskup Piljić podsjetio je da je Vrhbosanska crkva osjetivši potrebu da probudi duh zajedništva i zajedničkog hoda u vjeri, potrebu za obnavljanjem svega u Kristu, slavila i svoju prvu sinodu.

- Sada idemo u susret Božiću gdje je Bog zakoračio na našu životnu stazu, utjelovivši se i rodivši se kao dijete. Time je počeo Njegov hod s nama i za nas. Mi se radujemo toj očitovanoj i darovanoj Božjoj ljubavi. Ali u tome prepoznajemo poziv da i mi uskladimo osobni i zajednički hod s njime. Zato smo i uzeli geslo svoje sinode „Sve obnoviti u Kristu“. Da bismo uskladili svoj hod s Isusom potrebno se ostvariti u malenosti, jer je on postao malen da nam bude bliz. I pozvao nas je da učimo od njega koji je blaga i ponizna srca. Nema obnove u Kristu tamo gdje vladaju oholost, bahatost i sebičnost. Da bismo stvarno mogli slaviti Božić i doživjeti Božić, valja nam prihvatiti svoju ljudsku ograničenost, grešnost i svoju ovisnost o Božjoj ljubavi - kazao je nadniskup Puljić.

Nadbiskup Vinko Puljić skrenuo je pažnju na činjenicu da sadašnje vrijeme doživljava se kao stresno i napeto zbog političkih prepucavanja i ignoriranja čovjeka, njegovog prava i dostojanstva.

- Uvukao se čudan nemir u ljude, u medijima i u javnosti. Uz tu istinu da se moćnici poigravaju s malim čovjekom, još traje i nesigurnost glede Covida -19. A naspram tomu, Isus se utjelovio i rodio da donese čovjeku mir u savjesti, u duši i u društvu. No čovjek današnjice nije spoznao što je za ljudski mir važno - kazao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

On je također podsjetio da svake godine agresivni potrošački mentalitet u javnosti pokušava „ukrasti Isusa“, te se u povodu Isusova rođenja otvaraju razni bazari i priređuju kulturna događanja, ali Isusa tu nema.

- Šaljući vam ovu božićnu poruku, želimo vas hrabriti u vjeri i potaknuti za otvorenost onom miru koji Isus donosi. Neka taj Kristov mir zavlada u vašim savjestima, u vašim obiteljima i u vašoj sredini, da slavlje Božića zasja jakom vjerom, čvrstim pouzdanjem i radosno življenom ljubavlju. Da bi taj Kristov mir bio vidljiv, potrebno je stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje. U tom duhu vam želimo čestit Božić, koji će ispuniti milošću srca vaša, da vjera bude radosno doživljavanje Isusovog rođenja. Na poseban način želimo, da Božić donese djeci radosno proživljavanja djetinjstva i rasta u vjeri. Želimo čestit Božić vama, mladi, da u svom zrenju budete otvoreni Isusovoj poruci i pouci, kako biste postali potpuni ljudi srca, duše i uma. Vama, drage obitelji, želimo čestit Božić sa željom, da svaka obitelj što više sliči svetoj nazaretskoj Obitelji. Neka Vam Isusovo rođenje donese radost zajedništva i sloge u ljubavi. Posebno želimo čestit Božić vama, bolesni i nemoćni, kao i vama koji ste poodmakle dobi da Vam Isusovo rođenje donese utjehu, snagu i čvrstu nadu u životu - poručio je, među ostalim, kardinal Vinko Puljić uz čestitke za sretan Božić i blagoslovljeno mlado ljeto 2022.

Puljić je ovom prilikom zahvalio svima koji su njemu i na taj način i svim katolicima čestitali blagdan Božića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije