Prije nekoliko mjeseci cijene praščića bile 10 - 12 KM po kilogramu, a sada su, tvrde farmeri, prepolovljene

Uvoz i pad kupovne moći snizili cijenu praščića, a sad se pojavila i afrička kuga

svinje
01.07.2023.
u 15:03

Godinama unatrag nakon prvosvibanjskih praznika praksa je bila da praščići značajnije pojeftine, međutim, nikad kao ove godine. Draško Banjac, predsjednik Udruge farmera RS-a, za Nezavisne je kazao kako je jedan od razloga što su cijene praščića niže i to što je pala kupovna moć građana. - Praščići su sada od šest do sedam KM.

Nema karantena

Nema kupovne moći, nastupio je post, a znamo kako je u jednom razdoblju cijena praščića išla i do 12 KM, dok je sada 50 posto niža u odnosu na razdoblje oko Nove godine i pred 1. svibnja. No i tada su krijumčari uzimali od nas po šest KM, ali su ih prodavali po dvostruko višoj cijeni - objašnjava Banjac. Velika je vjerojatnost da će se takve cijene održati tijekom cijeloga ljeta. Dodatni problem farmerima stvorila je pojava svinjske afričke kuge. Ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić potvrdio je sumnje farmera kazavši kako je otkrivena svinjska afrička kuga na farmi u okolici Bijeljine.

Ministar Minić tvrdi kako je ova bolest otkrivena samo u jednom gospodarstvu te da su određene mjere za sanaciju žarišta. Posljednjih od 10 do 15 dana na farmama u okolici Bijeljine uzgajivači prijavljuju uginuća svinja, potvrdio je Mišo Maljčić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Republike Srpske. Navodi kako su predstavnici ove udruge već prije mjesec i pol upozoravali nadležne na "nelegalan uvoz praščića".

- Cijena praščića je skočila te, čim je nešto skupo, odmah je zanimljivo za manipulaciju. Tako je jedan uvoznik našao da su u jednoj njemačkoj regiji najjeftiniji praščići, a upravo je tu ranije bila prijavljena svinjska afrička kuga. Praščići su uvezeni kod nas kao da će na klanje i za takve praščiće nema karantene, ali je situacija izmanipulirana i otišli su u prodaju "na crno". Veterinari su izdali lažne putovnice. I nedavno se počela javljati prvo bolest kod svinja, a zatim i uginuća koja su registrirana u okolici Bijeljine - kazao je za Srpskainfo Maljčić. Kaže kako je uzgajivačima svinja koji rade po propisima u interesu da se što prije razriješi ova situacija kako se bolest ne bi dalje širila. Ministar negira tvrdnje uzgajivača svinja da je riječ o uvezenim zaraženim svinjama. - Riječ je o gospodarstvu na kojem su dvije starije osobe koje se ovim poslom bave dugo vremena - kaže Minić i dodaje kako se sumnja da su svinje zaražene u kontaktu s divljim svinjama. Prema njegovim riječima, zaraženim područjem smatra se krug od tri kilometra od žarišta, a ugroženim područjem krug od 10 kilometara. Dodao je kako nadležni smatraju da će suzbiti daljnje širenje zaraze, ističući kako je vrlo važno da ova bolest ne predstavlja opasnost za ljude. Svinjska afrička kuga je oboljenje prouzročeno virusom kojim se zaraze domaće i divlje svinje, a samo jedna zaražena životinja, kažu farmeri, u roku od 24 sata može zaraziti čitavo područje BiH. Bolest se, ističu, može prenijeti izravnim kontaktom između zdravih i zaraženih svinja ili neizravno preko proizvoda zaraženih svinja ili preko vozila, odjeće i drugog materijala koji je bio u kontaktu sa zaraženim svinjama.

Manja potražnja

Uz to što farmeri smatraju da je uvoz stvorio problem s pojavom afričke kuge, uvozna cijena najviše diktira koliko će stajati prasetina kod nas. Maljčić je za Nezavisne kazao kako cijenu diktira i kvaliteta mesa, odnosno jesu li svinje, tj. praščići za tov ili klanje. - Što se tiče tovnih svinja, njihove cijene se kreću po 4,50 KM, a cijena tovljenika je u blagom porastu, dok je cijena prasadi donekle u padu. Smanjena je potražnja domaće prasadi za ubacivanje u tov, i to je nešto što je utjecalo na slabiju potražnju. Pravilo kaže - jeftino žito, skupe svinje, pa vidjet ćemo hoće li se taj trend nastaviti - naglasio je Maljčić.

On ipak očekuje da će u idućem vremenu biti blagi rast cijena te je, kako navodi, moguće da će se cijena praščića kretati od sedam do osam maraka, a tovljenika od 4,50 do 5 KM. - Sve to ovisi o tržištu Europske unije, međutim, vidimo da se tamo smanjuje proizvodnja i da raste cijena polutke, što nam govori da će i kod nas doći do laganog poskupljenja tovnih svinja - kazao je Maljčić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije