Donesena odluka

Uvode se kazne za napumpavanje cijena za energiju

02.09.2022.
u 13:59

Rumunjska vlada najavila je kazne za špekulante na tržištima struje i prirodnog plina kako bi spriječila napuhivanje ionako visokih cijena i osigurala dodatni izvor prihoda za pomoć građanima i poduzećima s visokim cijenama energije.

Vlada je prošlog tjedna najavila da razmatra uvođenje poreza na ekstra zaradu svih kompanija u lancu opskrbe energijom, tragajući za dodatnim izvorima prihoda za financiranje pomoći građanima i malim poduzećima s visokim računima za energiju.

Računi za plin i struju ograničeni su do određene razine mjesečne potrošnje, a država dobavljačima nadoknađuje razliku.

Program je u četvrtak produljen za pet mjeseci, do kraja kolovoza iduće godine, ali vlada je snizila razinu potrošnje koja jamči 15 posto niže cijene.

Najavili su i fond za energetsku tranziciju koji će se financirati iz poreza proizvođačima energije i plina i trgovcima.

Najavili su im i kaznu u visini pet posto prometa, ako se utvrdi da su uzastopnim transakcijama napuhivali cijene energije. „Mjere će suzbijati špekulacije na tržištima električne energije i prirodnog plina”, rekao je rumunjski premijer Nicolae Ciuca.

Izmijenjeni program potpora stajat će ukupno 12 milijardi leja, a trošak će biti nadoknađen novim porezom, rekao je ministar financija Adrien Caciu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?