Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Utvrđene naknade za poticaj proizvodnje struje iz obnovljivih izvora

Naknadu plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.
10. siječnja 2022. u 17:29 0 komentara 294 prikaza
struja

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Odluku kojom se utvrđuje iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) za 2022. godinu, te jedinični iznos naknade.

- Ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2022. godini utvrđen je u visini od 25,2 milijuna KM. Jedinični iznos naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2022. godinu utvrđen je u visini od 0,0042 KM/kWh, bez PDV-a - priopćeno je nakon sjednice Vlade FBiH, prenosi Faktor. 

Napomenuli su da naknadu plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

- Sredstva prikupljena po osnovu naknade za poticanje su prihod Operatora za OIEiEK kojima on raspolaže i koristi ih za isplatu poticajnog dijela iz zajamčene cijene za proizvedenu električnu energiju privilegiranih proizvođača, pokrivanje/financiranje troškova rada Operatora za OIEiEK i za plaćanje/pokrivanje troškova uravnoteženja/balansiranja elektroenergetskog sustava nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene električne energije iz postrojenja OIEiEK - navedeno je u priopćenju.

Za prošlu godinu, prema odluci Vlade FBiH, utvrđena je naknada u visini 0,005072 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.