Usvojena Deklaracija kojom se traži obustava gradnje Pelješkog mosta

13.09.2017.
u 18:02

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je usvojio Deklaraciju kojom su zastupnici tražili od Republike Hrvatske i Europske unije da obustave gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s BiH u pogledu razgraničenja na moru.

Deklaraciju su zastupnici Zastupničkog doma PSBiH, njih 24, potpisali na sjednici održanoj 7. rujna, koja je tada bila prekinuta prilikom rasprave o Pelješkom mostu.

Zastupnici u Deklaraciji pozivaju Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara da se, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj. 

Također, u Deklaraciji se pozivaju sve nadležne institucije na svim nivoima bh. vlasti na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava BiH.

Danas su usvojene i dopune Deklaracije koje je uime Kluba SDS-a predložila predsjedateljica ovog Kluba Aleksandra Pandurević.  

Ovim dopunama poziva se Hrvatska za rješavanje problema granice sa BiH, uz podsjećanje na otežan život stanovnika obje Kostajnice zbog neriješenog problema granice te činjenicu da rijeka Una na 11 mjesta presijeca granicu BiH i Hrvatske.

Osim toga, u dopuni Deklaracije se Hrvatska, odnosno EU, pozivaju da osiguraju uvjete za infrastrukturno povezivanje BiH s Hrvatskom i EU kroz ubrzanje izgradnje mosta na Savi, revitalizacijom Unske pruge te izgradnjom prometnice kroz Popovo polje u okviru Jadransko-jonskog puta. 

Na današnjoj sjednici usvojen je i zaključak zastupnika Nezavisnog bloka Sadika Ahemtovića, kojim se predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zadužuje da do ideće sjednice Zastupničkog doma prikupi potpise zastpnika čiju podršku ima u svom radu, kako bi se u idućem periodu mogao donijeti stav o statusu Vijeća ministara.

Glasanjem je produžen rok za 30 dana za upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru kojim se predviđaju poboljšanja upravljanja datim ovlaštenjima, javnim financijama te preventivne zaštite od nezakonitog djelovanja, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, materijalnih i financijskih resursa, prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad institucija i organa uprave BiH. 

U drugom čitanju je usvojen i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Maja Gasal Vražalica.

Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine službenika u institucijama BiH nije usvojen.

Zastupnički dom usvojio je Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2016. godinu.

Iduća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH planirana je za 20. rujna.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
roksi1968
19:35 13.09.2017.

Steta sto Srbi neudjkse u Bihac i Gorazde.Prije sam zalio Srebrnicu,a sada kada su pokazali pravo lice nije mi zao masakra.Govorili su mi Hrvati iz Travnika davno ko su i sta su oni,ja ih branio i govorio nije to tako,mi mozemo sa njima zivjeti.Danas vidim da od toga nista nema.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?