Valentin Inzko

Ustavni sud je zabranio referendum, nema potrebe da i ja to uradim

Valentin Inzko
22.09.2016.
u 20:59

"Bonske ovlasti postoje, ali Ustavni Ustavni sud je donio jako dobru odluku. On je zabranio referendum u RS-u. Znači, nema potrebe da ja to isto uradim", izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u Dnevniku 2 na BHT1. On je rekao kako nema nikakve potrebe za referendumom, dok istovremeno političari iz Banje Luke najavljuju da će izmijeniti Zakon o praznicima u skladu s nalozima Ustavnog suda.

"Referendum nema ustavnu podlogu, on nema snagu. Mnogo će iznositi, a neće biti nikakvih pravnih posljedica", rekao je Inzko.

Inzko smatra kako je prihvaćanje bh. aplikacije za članstvo dobar potez Europske unije. Odlučili su se na ovaj potez sada, iako je zahtjev predan još u veljači, rekao je Inzko. 

"BiH će dobiti upitnik i može raditi na tome da postane kandidatska zemlja. Još uvijek ima mnogo nezaposlenih te gladnih umirovljenika, ali europski put je sad nepovratan", rekao je za BHRT visoki predstavnik.

Incko nije izravno odgovorio na pitanje kako se nosi s Rusima, kad je riječ o BiH, već je “pohvalio” Rusiju da uvijek podržava njegovo izvješće pred UN-om i prihvaća teritorijalnu cjelovitost i noavisnost BiH. 

No, Inzko je kritizirao nastojanja da se Daytonski sporazum promatra kao “švedski stol”, s koga uzmeš šta ti treba.

"Napad na Ustavni sud, napad je na Daytonski sporazum. Ali vidi se da Rusija ima neke svoje interese i to je tako", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik nije odgovorio ni na pitanje na koji način će se postaviti prema Miloradu Dodiku, ukoliko se prove neuistavni referendum.

Umjesto toga Inzko je govorio o napetostima te osudio agresivnu i prijeteću retoriku. Rekao je kako ne dozvoljava razgovor o ratu, jer njega jednostavno neće biti.

"Apeliram na sve Srbe koji su iz RS-a pobjegli u Srbiju, ali i na Bošnjake koji su otišli u Federaciju da se vrate", poziva Inzko one koji su se prepali novog ratnog sukoba na Balkanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?