radi u nepotpunom sastavu

Ustavni sud BiH jošnema informacije kada bi se mogao očekivati izbor novih sudaca

Ustavni sud BiH
08.11.2022.
u 13:29

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (USBiH), nakon odlaska u mirovinu sudaca - Mate Tadića i Miodraga Simovića, radi u nepotpunom sastavu, što iziskuje promptno djelovanje nadležnih zakonodavnih organa u BiH na prevazilaženju novonastale situacije, odnosno na planu popune ovog suda.  

- Imajući u vidu novonastalu situaciju, prouzročenu odlaskom u mirovinu uvaženih sudaca Mate Tadića i Miodraga Simovića, USBiH je blagovremeno preduzeo određene korake i aktivnosti kako bi spriječio zastoj u radu Suda u Velikom vijeću, koje, prema Pravilima USBiH, odlučuje u sastavu od šest domaćih sudaca, a dok se ne izaberu nove suce – rečeno je Feni u Ustavnom sudu BiH.

U tom kontekstu, iz Suda pojašnjavaju kako će na plenarnoj sjednici, koja je planirana za 1. i 2. prosinca razmatrati predmete koje bi, inače, razmatrali na sjednici Velikog vijeća.

Nadalje, preciziraju kako su u tom smislu uključeni i međunarodni suci, te da je priprema plenarne sjednice već uveliko u tijeku.

Na upit u vezi s procedurom popune Ustavnog suda BiH, iz Suda navode da nemaju bilo kakvu informaciju - kada bi se mogao očekivati izbor novih domaćih sudaca od nadležnih zakonodavnih tijela u FBiH i RS (Zastupnički dom Parlamenta FBiH i Narodna skupština RS).

- U svakom slučaju se nadamo da će nadležni zakonodavni organi u Bosni i Hercegovini ovom pitanju pristupiti ozbiljno i riješiti ga što prije – poručili su iz Ustavnog suda BiH.

Inače, većina svih članova Ustavnog suda BiH čini kvorum, a odluke se, shodno Pravilima ovog suda, donose većinom glasova svih članova na plenarnoj sjednici i Velikom vijeću, dok Malo vijeće, koje čine predsjednik i dva potpredsjednika, jednoglasno odlučuje o privremenim mjerama. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i objavljuju se u "Službenom glasniku BiH" te u službenim glasilima entiteta i Distrikta Brčko BiH.

Sastav Ustavnog suda BiH čini devet sudaca, od kojih šest sudaca biraju parlamenti entiteta (Zastupnički dom FBiH bira četiri, a Narodna skupština RS dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava, nakon konzultacija s Predsjedništvom BiH.

Aktualni saziv Ustavnog suda BiH čine - predsjednica Valerija Galić i potpredsjednici Mirsad Ćeman i Helen Keller, te suci - Seada Palavrić, Zlatko M. Knežević, Angelika Nussberger i Ledi Bianku, dakle, sedam, umjesto devet sudaca kako je to previđeno ustrojstvom tog suda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?