Svečana sjednica u povodu dana općine Kiseljak

Usprkos ekonomskoj krizi, u Kiseljaku se realiziraju brojni infrastrukturalni projekti

kiseljak
Foto: Foto: Ana Popović/Večernji list
20.07.2014.
u 10:39

Najznačajniji projekt svakako je izgradnja dionice na koridoru Vc koja prolazi kroz Kiseljak

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Kiseljaku je obilježen Dan općine. Nakon rata odlučeno je da se Dan općine Kiseljak slavi 20. srpnja u spomen na događaj iz 1244. godine, Splitski sabor na kojemu ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. potvrđuje darovnicu crkvi sv. Mihovila u Rocilu, u župi Lepenica. Riječ je o današnjem naselju Rotilj u općini Kiseljak, a povelja Bele IV. prvi je sačuvan pisani trag o postojanju Kiseljaka kao naseljenog mjesta. A od Bele IV. do Mladena Mišurića Ramljaka, aktualnog načelnika Kiseljaka, koji je na polovici trećeg mandata puno se toga promijenilo, konstatirao je jedan od gostiju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. “Mijenja se i dalje”, potvrdio je načelnik općine te pobrojao neke od projekata, uglavnom infrastrukturnih, koji se trenutačno realiziraju u ovoj općini.

„Najznačajniji projekt svakako je izgradnja dionice na koridoru Vc koja prolazi kroz Kiseljak. Ovom bi se prilikom zahvalio svim stanovnicima Lepenice, dijela općine kroz koji prolazi trasa na razumijevanju u ove više od dvije godine koliko traju radovi. Oni bi trebali biti završeno do jeseni, a onda krećemo sa sanacijom 15 kilometara lokalne ceste i ostale infrastrukture koja je oštećena prilikom gradnje koridora. Radi se i u drugim dijelovima općine. Gradimo sustav vodopskrbe, saniramo odlagalište otpada, uz potporu švedske SIDA-e opremamo komunalno poduzeće. Nismo zaboravili ni naše mlade. Osim ulaganja u sport i kulturu, 40 mladih visokoobrazovanih je imalo priliku odraditi vježbenički staž u općinskim tijelima uprave. Srednjobosanska županija osigurala je sredstva za dodatan broj volontera. Usprkos krizi, mi ne stajemo, radimo i iznad svojim mogućnosti“, kazao je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak.

Među brojnim gostima na svečanosti bio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i kandidat HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, inače počasni građanin Kiseljaka te veleposlanici Hrvatske i Bugarske Ivan Del Vechio i Angel Angelov kao i izaslanstva gradova pobratima Kiseljaka, Kaštela i Zaprešića u Hrvatskoj i Koljnofa u Mađarskoj.

“Osiguranje ravnopravnosti Hrvata u BiH nužan je preduvjet za euroatlantske integracije. Hrvatsko pitanje više nije tema samo u BiH, o njemu se raspravlja i u institucijama Europske unije. Mislim da je sazrelo vrijeme da Hrvati u BiH izaberu svoje legitimne i kompetentne predstavnike, ljude s jasnom vizijom koji će otvoriti sva važna pitanja za ovu zemlju i početi ih rješavati“, poručio je Ivan Del Vechio, hrvatski veleposlanik u BiH. On je naglasio i kako je pomoć RH BiH i Hrvatima u BiH neupitna te podsjetio da RH iz svojega proračuna u posljednje četiri godine osigurala 300 milijuna kuna za pomoć Hrvatima u BiH.

I ove godine, u povodu Dana općine zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljena su priznanja i povelje. Zbog izuzetnog doprinosa na području humanitarnih djelatnosti i volonterizma povelju općine Kiseljak za 2014. godinu dobio je Crveni križ Kiseljak. Ova organizacije i njezini volonteri, uz brojne redovite aktivnosti, uspjeli su prikupiti pomoć vrijednu 90 tisuća maraka te je uputiti k poplavljenim područjima u BiH. Marinko Kukla, kiseljački vatrogasac sa stažom dugim 38 godina, dobitnik je zahvalnice općine Kiseljak za 2014. godine. Priznanje mu je dodijeljeno zbog osobitog doprinosa na području zaštite i spašavanja.

Zbog osobitog doprinosa promoviranju općine Kiseljak u inozemstvu, zahvalnicu je dobilo i društvo Hask Kapfenberg iz Austrije. Postoje od 1995. godine. U nepunih 20 godina postojanja organizirali su brojne dobrotvorne akcije te prikupili i dopremili pomoć vjerskim objektima, kao i zdravstvenim ustanovama u središnjoj Bosni. Uz ostale, pomogli su i Domu zdravlja Kiseljak. Organizatori su i brojnih kulturnih i sportskih aktivnosti, čiji je cilj čuvati i njegovati tradiciju, kulturu i jezik Hrvata. Većina članova su iz Busovače, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka. Priznanje je ove godine dobio i Slavko Jurić, djelatnik općine Kiseljak, koji se istakao svojim radom i zalaganjem za opće dobro. U zabavnom dijelu programa nastupio je tamburaški sastav kiseljačke podružnice HKD Napredak, Barzolomej Stanković, pijanist, i Siniša Markanović, solist, koji je uz ostalo otpjevao i himnu hrvatskoga naroda. Među onima koji su uputili čestitke u povodu Dana općine Kiseljak bio je i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, također počasni građanin Kiseljaka.

Komentara 3

RO
rosa
12:19 20.07.2014.

Čestitke svim građanima općine Kiseljak povodom Dana općine.

RO
rosa
12:24 20.07.2014.

A tek kakva bi to lijepa proslava bila u Kiseljaku kada bi bila bez osobe koja za sebe osigurala dvorce, vile, vikendice, stanove, a građanima koje predstavlja za sada je ponudio jedino iseljavanje. Skoro da sam zaboravio da je za sebe osigurao i titulu "akademika"

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije