potpisan sporazum

Uspostavljena suradnja između Filozofskog fakulteta SUM-a i Ekonomskog fakulteta u Osijeku

20.06.2023.
u 19:37

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić i dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković potpisali su sporazum o suradnji u svrhu razvijanja akademske suradnje na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini.

Potpisivanju sporazuma su uz dekane dr. sc. Barbarića i dr. sc. Crnkovića nazočili su Voditelj Sveučilišne televizije SUM TV i pročelnik studija Novinarstva na Filozofskome fakultetu SUM-a doc. dr. sc. Franjo Takač te prof. dr. Josipa Mijoč i asistentica mag. oec. Ivana Jobst s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, priopćeno je sa Filozofskog fakulteta. 

Cilj sporazuma o suradnji je uspostavljanje i razvijanje zajedničkih aktivnosti vezanih za predstavljanje i objavljivanje rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja obiju strana, organiziranje gostujućih predavanja djelatnika, zajednički rad na popularizaciji i promociji znanosti, poticanje studentskih praksi u okviru organizacije znanstvenih, stručnih i kulturnih događanja radi stjecanja stručnih i praktičnih znanja studenata kao i sudjelovanje studenata u razmjeni praktičnih i znanstveno-istraživačkih spoznaja.

Prije potpisivanja sporazuma susreli su se s rektorom SUM-a prof. dr. sc. Zoranom Tomićem te su razgovarali o mogućnostima i modelima suradnje, o važnosti pokretanja interdisciplinarnih studija iz područja ekonomije, informatike, prava i sličnih interdisciplinarnih područja.

Doc. dr. sc. Takač prezentirao im je projekt „Televizija Sveučilišta u Mostaru“ te ih upoznao s početcima SUM TV-a do danas.

Na SUM TV-u predstavljena je knjiga „Akademski bonton: (Ne)pisana pravila akademske zajednice“ autorice prof. dr. sc. Jasne Horvat s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Urednik knjige dekan prof. dr. sc. Crnković je bio jedan od inicijatora pisanja „Akademskog bontona“ te je kazao kako knjiga objedinjuje (ne)pisana pravila akademske zajednice oblikovana od 12. stoljeća i pojave prvih fakulteta do danas.

Jedna od recenzentica knjige prof. dr. sc. Mijoč je istaknula kako su pisane norme akademskoga bontona izravno podređene zakonu, sveučilišnim statutima i pravilnicima, a nepisane norme prenose se usmenom predajom i izgrađuju ugled studenata, profesora i akademske ustanove na kojoj se primjenjuju.

Autorica knjige prof. dr. sc. Horvat je rekla kako su izdvojili jedno poglavlje iz knjige Akademski bonton te su načinili i priručnik Akademska putovnica za sve studente koji dođu da se osjećaju na fakultetu kao u prostoru putovanja. Dr. sc. Jasna Horvat redovita je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, nagrađivana je suvremena hrvatska književnica, znanstvenica i multimedijska umjetnica.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije