Vlada i reforme

Uskoro dobrovoljni mirovinski fondovi u FBiH

14.10.2016.
u 07:00

Vlada FBiH prihvatila je inicijativu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova za izmjenu propisa radi pooštravanja kaznene politike za počinitelje kaznenih djela u prometu i kaznenih djela propisanih županijskim zakonima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva. Kako je rečeno, inicijativa je pokrenuta u povodu sve učestalijih tragičnih nesreća na cestama diljem Federacije BiH uz nadu da će ubuduće biti preduhitreni ovakvi tragični događaji u Sarajevu te drugim gradovima i cestama FBiH. U cilju pooštravanja kaznene politike za počinitelje kaznenih djela u prometu, predloženo je da federalni ministar pravosuđa hitno pripremi i u proceduru uputi izmjene Kaznenog zakona FBiH i Zakona o prekršajima u FBiH. Utvrđen je i u parlamentarnu proceduru upućen nacrt zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH. Među propisanim nadležnostima ove agencije je supervizija rada i zakonitosti poslovanja subjekata bankovnog sustava, nalaganje i poduzimanje mjera za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i restrukturiranje banaka sukladno propisima. Utvrđen je i prijedlog zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima kao sustavnom dijelu strategije reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH. Donošenje ovoga zakona sastavni je dio akcijskog plana za provođenje strategije koji je usvojila Vlada FBiH. Usvajanjem zakona bit će stvorena pravna osnova za daljnji razvoj mirovinskog sustava u Federaciji BiH i tržišta kapitala na kojem će se pojaviti nove vrste fondova koji se razlikuju po načinu i kriterijima investiranja.

Vlada je donijela uredbu o izmjenama uredbe o činovima službenika sudske policije FBiH koja propisuje da će pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Sudske policije FBiH, uz ostale uvjete, za svako radno mjesto biti propisan i čin kao poseban uvjet. U 2015. zabilježeno je nominalno povećanje BDP-a po stopi od pet posto, dok je realni rast iznosio tri posto. Prema podacima FIA-e, broj poduzeća je u posljednjih pet godina bilježio promjenljivo kretanje i u 2015. je dosegao najveću razinu (21.322) te je ustvrđeno kako makroekonomski indikatori pokazuju da je ekonomska kriza u FBiH iza nas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?