Milorad Dodik

Uskoro ćemo na dnevni red staviti i pitanje vlasništva nad Brčko distriktom

Milorad Dodik
24.08.2016.
u 20:02

Dodik je istaknuo da je ovom odlukom supervizora srušeno nekoliko deklaracija o ljudskim pravima koje se odnose na izjašnjavanje, što, kako kaže, nije bilo dovoljno da sam supervizor sagleda tu situaciju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će državljani RS koji žive u Brčko distriktu u određenoj formi moći glasovati na referendumu o Danu RS-a.

"Građani će ovdje izaći na referendum u određenoj formi i danas sam došao u Brčko da ih pozovem na to", rekao je Dodik novinarima u Brčkom, javlja Srna.

Odgovarajući na pitanje o kakvoj formi je riječ, Dodik je rekao da će o tome odlučiti Republičko povjerenstvo za provođenje referenduma o Danu RS.

Predsjednik RS-a naveo je da je supervizor za Brčko distrikt, mimo zakona i ovlasti, spriječio građane Republike Srpske koji žive u Brčkom da se izjasne o pitanju važnom za njih, a to je Dan RS.

"Supervizor je to učinio po političkom nalogu, smatrajući da ima potrebu da se dodvori Bakiru Izetbegoviću i muslimanima iz Sarajeva. To nije bila pravna odluka", ocijenio je Dodik. 

On je istaknuo da je ovom odlukom supervizora srušeno nekoliko deklaracija o ljudskim pravima koje se odnose na izjašnjavanje, što, kako kaže, nije bilo dovoljno da sam supervizor sagleda tu situaciju. 

"Mi cijenimo da je odluka supervizora bila ishitrena i da može biti povučena. Očekujemo da on to i učini. On je prekršio niz propisa čineći to. On nije iznad Ustava, a Ustav jamči pravo građanima da odlučuju putem referenduma", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a podsjeća da je Brčko distrikt, prema arbitražnoj odluci, kondominijum - zajedničko vlasništvo dva entiteta.

"Do sada nam nisu dozvoljavali da se manifestira onaj dio našeg vlasništva nad tim, ali u svakom slučaju u vremenu koje dolazi sigurno će se i to pitanje morati staviti na dnevni red", kaže Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?