štete zubima

Upozorenje zubara: 7 namirnica koje biste trebali izbjegavati

11.08.2017.
u 08:48

Dobro znamo kako slatko uzrokuje karijes, a crveno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga dosta često konzumiramo. No, postoje i druge naočigled bezazlene namirnice koje mogu naštetiti zubima i poništiti učinak oralne higijene. Zadovoljna.hr donosi popis namirnica koje vaš zubar želi da izbjegavate. 

1. Suncokretove sjemenke
Imaju čvrstu vanjsku ljusku koja može oštetiti zubi kada je nastojimo pregristi. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija bit će već oljuštene.

2. Kockice leda
Drobiti kockice leda zubim trebali biste itekako izbjegavati. Kada stisnete dva kristala jedan uz drugi, jedan mora puknuti.

Suncokretove sjemenke i kockice leda mogu izazvati oštećenja zubne cakline jer su tvrde namirnice. Također, konzumacija izrazito hladnog (led) ili vrućeg nepovoljno djeluje na zube, napominje stomatologinja Zrinka Marenić Andročec.

3. Sportska pića
Iako ta pića sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte zaboraviti da su puni šećera. Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali nemojte da vam postane navika.

4. Voda s okusima
Iako voda s okusima nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube.

Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda s okusima i sportska pića mijenjaju pH sline - povećava se kiselost, što smanjuje otpornost zubne cakline, rekla je Andročec.

Jednom kada se unište svi slojevi cakline, teško da će se obnoviti. Tada zubi postanu osjetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu.

5. Suho voće
Zbog svoje ljepljivosti, suho voće se duže zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost te tako može doći do nastanka karijesa, rekla je stomatologinja Andročec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?