Gospodarska komora RS

Upozorenje: Pripaziti na ponude uvrštavanja u poslovne adresare, moguće prevare

09.07.2017.
u 15:23

Gospodarska komora Republike Srpske upozorava gospodarstvenike da ne nasjedaju na ponude pojedinih inozemnih tvrtki da ih uvrste u međunarodne poslovne adresare. Slična upozorenja uputile su i komore iz okružja, koje su identificirale tri „problematične“ tvrtke i to nemačku DAD GmbH, nizozemsku EU Business Register i švicarsku Intercable Verlag.

- Njihov rad nije u skladu s dobrim poslovnim običajima i moglo bi naša poduzeća skupo koštati- poručuju iz Komore.

Naime, nudeći domaćim tvrtkama uvrštavanje u međunarodne adresare, na e-mail pošalju obrazac koji za ilustraciju sadrži osnovne podatke o domaćoj tvrtki koje je potrebno dopuniti ili izmijeniti. Od poduzeća se traži da točnost upisanih podataka ovjeri svojim potpisom i pečatom.

- Međutim, na dnu obrasca sitnim je slovima navedeno da je usluga objavljivanja oglasa naplativa, odnosno da je zapravo riječ o narudžbi, odnosno ugovoru kojim domaće poduzeće naručuje objavljivanje svojih podataka u internet i/ili CD izdanju adresara, i to za razdoblje od nekoliko godina unaprijed i po cijeni od nekoliko stotina eura do čak tisuću godišnje - upozoravaju iz Gospodarske komore RS.

Dodaju kako je u zaglavlju nekih obrazaca ponekad istaknuta informacija da je objava podataka o poduzeću u adresaru besplatna, ali samo u slučajevima kada obrazac nije potpisan, niti ovjeren.

- Sve to navodi na zaključak da je obrazac osmišljen sa svrhom da se svjesno obmanu tvrtke koje ga potpisuju. Te je ugovore gotovo nemoguće retroaktivno otkazati - navode iz Komore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?