istraživanja

Upozorenje znanstvenika: Više od tri sata ispred TV dovodi do pretilosti djece

11.04.2021.
u 12:03

Možda zvuči kao nemoguće, ali znanstvenici su došli do saznanja da djeca, bez obzira na to što imaju malo godina i nemaju drugih zdravstvenih problema, mogu da dobiju povišen krvni pritisak ako puno vremena provode ispred TV. Stručnjaci kažu da to čak nema veze ni sa pretilošću, koja generalno može da bude u vezi sa poremećajem pritiska.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu proveli su studiju među 111 dječaka i djevojčica kako bi ispitali ovu povezanost. Ispostavilo se da je kod mališana koji više od tri sata dnevno provode ispred TV sistolni krvni pritisak do 7 mm Hg viši u odnosu na one koji samo desetak minuta dnevno u prosjeku gledaju televiziju. Više od tri sata ispred TV donosi pretilost.

  • Ograničiti vrijeme provedeno ispred ekrana

    Ograničiti vrijeme provedeno ispred ekrana

    Foto: Ilustracija


- To je navika koja dugoročno ostavlja posljedice po zdravlje. Zbog toga je obaveza roditelja da, zarad srca mališana, ograniče vrijeme provedeno ispred ekrana na maksimalna dva sata uz obaveznih sat intenzivne fizičke aktivnosti koja će ga pokrenuti i “prodrmati” - ističe jedan od vođa istraživanja.

Situacija je dodatno pogoršana otkako su mobiteli postali sastavni dio života djece, čime je njihovo zdravlje još ugroženije. To posebice važi za male internet ovisnike, koji dan započinju otvaranjem aplikacija, a završavaju ga dovršavajući još jednu videoigricu u nizu. Stručnjaci apeliraju da time ne “troše” samo svoje oči, već opće zdravlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije