Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Upozorenje Interpola: Ne kupujte lažna cjepiva protiv koronavirusa

02. prosinca 2020. u 19:09 0 komentara 119 prikaza
cjepivo

Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija objavila je "narandžasto upozorenje" nakon svojih otkrića o pripremama kriminalnih organizacija širom svijeta da na tržište lansiraju lažna cjepiva protiv covida-19.

Interpol izričito navodi kako je riječ o "globalnom upozorenju" policijskim organizacijama u 194 članice, kojima ih poziva da se pripreme na to da mreže organiziranog kriminala počnu ciljati na cjepivo protiv covida-19, i fizički i online.

- Dok se vlade pripremaju na primjenu cjepiva, kriminalne organizacije se planiraju infiltrirati u opskrbne lance ili ih prekidati -  poručio je generalni tajnik Interpola Jürgen Stock, i to pod egidom da su cjepiva postala glavna meta organiziranog kriminala, prenosi Avaz. 

Organizacija pritom navodi kako je već otkrila slučajeve u kojima su se reklamiralo, čak i prodavalo lažno cjepivo - do sada, ove godine, bilo je riječ o lažnim cjepivima protiv gripe, da bi se sada širom svijeta organizirani kriminal okrenuo prema cjepivima protiv covida-19, lažnima dakako, kao glavnim ciljevima za zaradu.

- Ključno je da policije budu koliko god je moguće bolje pripremljene za ono što bi moglo prerasti u sveopći napad kriminalnih aktivnosti povezanih s cjepivom protiv covida-19 - zaključio je generalni tajjnik Stock, objašnjavajući da su tako alarmantne prognoze motiv ove međunarodne organizacije da objavi ovakvo javno globalno upozorenje.

Interpol stoga poziva građane da, kako bi izbjegli da postanu žrtvama prevare u trgovini lažnim lijekovima i medicinskom potrebom, budu – na oprezu, da budu skeptični, posebno onda kad im se učini da je neka ponuda previše dobra da bi bila istinita.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.