Povoljne cijene

UNO BiH na dražbama prodaje zaplijenjenu robu, u ponudi i 162 litre dizela, cijena 210 KM

28.04.2017.
u 10:53

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH u prva tri mjeseca 2017. oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 1,3 milijuna maraka. Kad je u pitanju vrsta oduzete robe u 2017. godini, najviše je oduzeto duhana i duhanskih prerađevina, raznih tekstilnih proizvoda i obuće, putničkih motornih vozila, razne tehničke robe i dijelova za automobile, mobilnih telefona i dijelova za njih, razne kozmetike i parfema, kućnih potrepština i robe široke potrošnje. Tijekom 2016. službenici UNO-a oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 8,5 milijuna KM. Roba koja je predmet carinskoga prekršaja, a koju službenici UNO-a oduzmu prilikom obavljanja svojih redovitih aktivnosti ima karakter privremeno oduzete robe te u tom smislu Uprava za neizravno oporezivanje BiH ne može njome slobodno raspolagati.

Odluka na sudovima

O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovi podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnoga postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obvezujuća za UNO. Za pravomoćno oduzetu robu nadležni sud obično u presudi navede što će se s predmetnom robom dalje događati, hoće li je se uništiti, prodati ili nešto treće, a sve u ovisnosti o vrsti robe. Trenutačno se u skladištima UNO-a nalazi oduzeta roba u vrijednosti od 11,6 milijuna KM. Od toga je roba u vrijednosti od 7,4 milijuna KM pravomoćno oduzeta, a roba u vrijednosti od 4,2 milijuna KM privremeno oduzeta i njome se ne može raspolagati do konačne odluke suda u svakom pojedinačnom postupku. Uprava je tijekom 2016. organizirala 59 dražbi za prodaju robe koja je oduzeta zbog utvrđenoga carinskoga prekršaja. Vrijednost robe koja je prodana tijekom 2016. iznosi 253.000 KM.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije