DORAĐENA REZOLUCIJA O BIH

Unitaristi negiraju izbor legitimnih predstavnika

Doris Pack
Goran Stanzl/PIXSELL
21.12.2013.
u 10:25

Jedan od najznačajnijih amandmana na rezoluciju uputila je upravo zastupnica Pack

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta razmatrao je prijedlog rezolucije o BiH, koji je obrazložila Doris Pack i u kojoj se ponovo podržava suspenzija BiH iz Vijeća Europe, te je uloženo nekoliko amandmana kojima se ističe važnost postignutog dogovora političkih lidera u Bruxellesu. Jedan od najznačajnijih amandmana na rezoluciju uputila je upravo zastupnica Pack koja je izrazila razočaranje ponašanjem političara iz Sarajeva oko provedbe presude Suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić - Finci’.

Krivci u Sarajevu

“Pozdravlja se donošenje šest točaka sporazuma postignutih u Bruxellesu 1. listopada 2013., ali osuđuje opstrukcije centralističkih snaga za njihovu provedbu; ističe važnost sljedećih načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put Bosne i Hercegovine u Europu”, stoji u amandmanu. Unatoč tome što su u Bruxellesu potpisana načela na temelju kojih treba donijeti dogovor o presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu, to se ipak nije dogodilo. Gotovo sve bošnjačke političke stranke nastojale su neispuniti jednu od najvažnijih točaka usuglašenih na sastanku s povjerenikom Europske unije za proširenje Štefanom Fueleom, da jedan narod ne može birati predstavnike u vlasti drugome narodu. Unatoč tome, dužnosnici SDP i SDA su u više navrata poručili kako Hrvati ne mogu dobiti 100 posto jamstava da će Hrvat biti biran u državno Predsjedništvo. S druge strane pokušali su hrvatske političare i stranu optužiti da je odgovorna za nepostizanje dogovora iako s druge strane ne žele Hrvatima ponuditi jamstva da mogu imati svoga člana državnoga vrha. Upravo je zbog takvog tijeka razgovora zastupnica Pack predložila da se amandmanski doradi ranija rezolucija te da se osudi pokušaj unitarističkih snaga za potpuno negiranje Hrvata, te zadržavanje nastavka mogućnosti nametanja izbora hrvatskih predstavnika u vlasti. O provedbi presude iz Strasbourga nastavit će se razgovarati i tijekom siječnja nakon blagdana.

Izbacivanje BiH iz VE

Inače, o rezoluciji će se početkom 2014. pristupiti glasovanju “za ili protiv”. U prijedlogu rezolucije se posebno navodi zabrinutost zbog neprovedbe presude “Sejdić - Finci”, rasprostranjene korupcije, organiziranog kriminala, razmirica oko raspodjele nadležnosti među različitim razinama vlasti, što je prepreka za financijsku potporu europskih fondova. Pack je, obrazlažući prijedlog uime vanjskopolitičkog odbora podsjetila kako se u tekstu, između ostalog, podržava “razmišljanje Vijeća Europe o ukidanju prava BiH da bude zastupljena u ovoj organizaciji, ako prije sljedećih parlamentarnih izbora 2014. ne bude istinskog napretka u primjeni presude Europskog suda za ljudska prava”.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
12:21 22.12.2013.

Blago budalama..a nama nema pomoći

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?