tržište nekretnina u bih

Unatoč visokim cijenama, potražnja za novim stanovima i dalje velika, evo kad se može očekivati pad cijena

nekretnine
Thinkstock
13.02.2023.
u 08:36

Ekonomisti smatraju kako je sadašnje stanje neodrživo i da se pad kupovne moći građana mora zaustaviti.

Unatoč prognozama da će u ovoj godini doći do smanjenja potražnje, a samim tim i cijene stanova u našoj zemlji to se nije dogodilo. Početkom godine došlo je do povećanja cijena građevinskog materijala zbog kojeg su, ionako skupi stanovi u novogradnji, postali još skuplji.

Po cijeni kvadrata rekorder je Jahorina na kojoj se apartmani prodaju za 7.000 KM po kvadratnom metru. Slijede Sarajevo i Banja Luka u kojima kvadrat stana, lociran u centru, ide i do šest tisuća maraka. Investitori poručuju kako na trenutnu cijenu novih stanova u prvom redu utječu potražnja i poskupljenje građevinskog materijala. Naravno važna je i lokacija.

I pored visokih cijena nije došlo da pada potražnje za novim stanovima. Promijenila se samo struktura kupaca. Manje je onih koji kupuju na kredit, a više onih koji kupuju za gotovinu, javlja BHRT. .

"Na njih je u suprotnom smjeru inflacija djelovala. Njima sada novac koji imaju, gotov novac, gubi na vrijednosti ako stoji. Tako da su oni iako nisu mislili investirali u nekretnine.", kaže generalni direktor agencije za nekretnine Dragan Milanović.

Investicjsko-razvojna banka Republike Srpske sa svojim kreditnim linijama za kupovinu stanova drži oko 50 odsto stambenog tržišta. Međutim sve je manje, kažu, zainteresiranih za ovu kreditnu liniju, jer maksimalan iznos od 150 tisuća maraka koji s fiksnom kamatom od 2 posto i uz rok otplate na 25 godina, daje IRB, više nije dovoljan za kupovinu stana.

Direktor Investiciono-razvojne banke RS Dražen Vrhovac kaže kako ćev uskoro  pred Vladu izaći s prijedlogom o povećanju maksimalnog iznosa koji IRB odobrava za stambene kredite, najviše za mlade bračne parove.

"Iskreno se nadam podršci Vlade, jer su i oni svjesni trenutnih kretanja na tržištu.", kaže Vrhovac.

Ekonomisti smatraju kako je sadašnje stanje neodrživo i da se pad kupovne moći građana mora zaustaviti.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra kako nije problem kreditiranja nego problem sposobnosti kupca da svojom polovicom plaće servisira kredit koji mora uzeti, jer ne može drukčije riješiti stambeno pitanje. 

"A kada to ne možete riješiti izlaz je u inozemstvu u Europi.", navodi Pavlović.

Poznavatelji prilika na tržištu nekretnina kažu kako se eventualni pad cijena može očekivati tek početkom iduće godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije