Burno zasjedanje SIP-a

Unatoč pritiscima i prijetnjama, SIP za idući tjedan najavljuje odluku

16.11.2018.
u 07:00

Središnje izborno povjerenstvo BiH jučer je ponovno razmatralo pitanje načina izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ali nikakva konkretna odluka nije donesena. Ponovno su na površinu isplivale razlike u stavovima članova ovog tijela, a teško se oteti dojmu kako i nacionalna pripadnost članova umnogome određuje njihove stavove, piše Večernji list BiH. 

Odlučiti o popisu

Najviše rasprave vodilo se o tomu hoće li se kod popune Doma naroda primjenjivati rezultati popisa iz 1991. godine ili posljednjeg popisa stanovništva iz 2013. godine. Iako je od stručnih službi SIP-a još ranije zatraženo da dostave prijedloge rasporeda koristeći jedan i drugi popis, pred članovima SIP-a jučer se nisu našli nikakvi prijedlozi. Naime, stručna služba SIP-a zauzela je stav da članovi SIP-a prvo moraju odlučiti koji će popis biti mjerodavan kako bi oni mogli završiti svoj posao.

Članica SIP-a Irena Hadžiabdić ustvrdila je da je ovo tijelo pod pritiskom i da zbog toga postoji otpor stručnih službi da bilo što stave na papir.

- Službe nisu radile svoj posao. Na sceni je bojkot. U toj situaciji nemam im bilo što zamjeriti jer znam kroz što su prošli u ožujku kada je radni materijal izišao u javnost - kazala je Hadžiabdić.

O pritiscima je govorio i Vlado Rogić, osvrnuvši se na medijsku objavu fotografija njegovih susreta s članovima Međuresorne skupine za izradu izmjena Izbornog zakona.

Hadžiabdić se dotaknula i Ustavnog suda BiH koji, kako kaže, također odgađa donošenje odluke, a prozvala je i međunarodnu zajednicu koja daje različite upute. Kako kaže, OHR je Ustavnom sudu BiH dao uputu da se primjenjuje popis iz 1991. godine, a Venecijanska komisija popis iz 2013. godine. Ona je dodala kako treba razmišljati korak dalje i prilikom popune Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Njezin stav je umnogome podržao i predsjednik SIP-a Branko Petrić, predloživši da se napravi izračun koliko izaslanika kojoj županiji pripada prema popisu iz 2013. godine.

Stjepan Mikić je naglasio kako je ovaj problem trebalo riješiti još prošle godine.

- Ako smo se na prošloj sjednici usuglasili o primjeni članka koji se odnosi na 2013. godinu, onda hajdemo krenuti u primjenu. Za mene je jedno pitanje riješeno. Moramo to dovesti do kraja - rekao je Mikić.

Nadležnosti SIP-a

Član Središnjeg izbornog povjerenstva Ahmet Šantić kazao je da je Ustavni sud BiH doveo SIP u situaciju da ispada kako ova institucija provodi odluku. Kako kaže, Ustavni sud BiH je donio kontradiktornu odluku koja u jednom dijelu kaže jedno, a u drugom nešto suprotno.

Novak Božičković se založio za provedbu odluke Ustavnog suda BiH, dok je Suad Arnautović kazao da SIP nije nadležan provoditi odluku Ustavnog suda BiH koja je okončana jer su odredbe Izbornog zakona izbrisane. Potvrdio je da je on od Federalnog zavoda za statistiku tražio mišljenje u vezi s popisom, ali da Petrić nije htio prihvatiti taj akt poručujući kako ga nije ni tražio.

Božičković je kazao da odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH treba donijeti idućeg tjedna.

- Imamo samo dvije mogućnosti. Primijeniti ono što je zakon rekao ili ispoštovati Ustav FBiH. Nema potrebe dizati tenzije jer nitko nas neće razuvjeriti u shvaćanju neke norme. Nezadovoljnih će biti i ja se ne bojim. Pa neka bude i kaznenih prijava. Bože moj, prihvaćam i da pred kraj života budem pritvoren - rekao je Božičković.

Zaključeno je kako će SIP zatražiti da se naprave tehnički podaci o popisima stanovnika u županijama (1991.) i da stručne službe SIP-a dostave tabelarne podatke iz 2013. godine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?