Biraju se Pariz, Budimpešta, Istanbul...

Unatoč poskupljenju i do 30 posto, bh. građani i dalje putuju

18.02.2023.
u 18:05

Što se tiče daljih egzotičnih destinacija, zanimanje vlada za Dubai i Maldive, dok se, kada je riječ o europskim putovanjima, najčešće biraju Prag, Beč, Pariz, Rim i Budimpešta - objašnjava Imelda Čengić

Dulji i topliji dani, kad se priroda budi i kad sve više vremena provodimo na otvorenom, idealni su za istraživanje mjesta koja dosad nismo imali priliku posjetiti. Prvim danom ožujka ulazimo u klimatsko proljeće, a nerijetko baš tada čizme i kapute zamjenjujemo laganijom odjećom i obućom, pa se počinje razmišljati i o prvim proljetnim putovanjima, piše Večernji list BiH.

Destinacije

Koje su trenutačno najaktualnije europske metropole u kojima bh. građani žele provesti nekoliko dana, ima li zanimanja te koliko su putovanja poskupjela u odnosu na prošlu godinu, doznajemo iz bosanskohercegovačkih agencija za putovanja.

- Zanimanja za proljetna putovanja ima, iako malo manje u odnosu na prošlu godinu, a razlog tomu je, najvjerojatnije, rast cijena od 20 do 30 posto. Što se tiče daljih egzotičnih destinacija, zanimanje vlada za Dubai i Maldive, dok se, kada je riječ o europskim putovanjima, najčešće biraju Prag, Beč, Pariz, Rim i Budimpešta. U ponudi imamo i Azurnu obalu koja je izazvala zanimanje kod ljubitelja putovanja - objašnjava u razgovoru za Večernji list Imelda Čengić iz agencije Sol Azur, navodeći kako su uvelike aktualne i rezervacije za ljetovanja.

- Već imamo rane rezervacije za Maltu, Hurgadu i Antalyju, tako da već sada imamo rezervacije za razdoblje od lipnja do rujna. Također, bh. građanima su zanimljiva MSC krstarenja, gdje imamo polaske iz Splita i Zadra i tu je također veliko zanimanje - objasnila je Čengić u razgovoru, dodajući kako je rast cijena prisutan u svim aranžmanima. Iz još jedne agencije u BiH potvrdili su nam kako ni rast cijena ne sprječava bh. građane da posjete neku od europskih metropola.

- Upita imamo konstantno, a pripremili smo i zanimljive destinacije poput Pariza, Praga, Beča, Venecije, Milana i Genove, Istanbula… Iskreno, već početkom ožujka svake godine imamo veće zanimanje za putovanja, tako je i ove godine. Ljudi su se jednostavno zaželjeli putovati, pa ih ni više cijene ne sprječavaju u tome. Također, već imamo rezervacije i za ljetovanja, najviše ih želi boraviti u Grčkoj i Turskoj - kazala nam je Aldijana Pjanić, voditeljica poslovnice Turističke agencije Kosmopolit, dodajući kako su cijene proljetnih putovanja rasle za 20, a za ljetovanja i do 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

U Turističkoj agenciji "Unis Tours" za Glas Srpske kazali su da je ove godine veće i zanimanje i ponuda, a Berlin, Pariz i Istanbul izdvajaju se kao najtraženije destinacije za proljetni odmor. - Ako je suditi po zanimanju, ovog proljeća putovat će brojni. Tijekom ožujka najviše dame i zaljubljeni parovi, a u vrijeme proljetnog raspusta kompletne obitelji - rekla je Vanja Savić iz Unis Toursa.

Veliki broj dama 8. ožujka bira provesti na nekoj od lokacija, a ovih dana pune ruke posla imaju i u turističkoj agenciji Istra Travel iz Doboja, čija agentica prodaje Aleksandra Milačak navodi da su za osmoožujska putovanja najviše zainteresirane žene koje za suputnice biraju majke, kume, sestre i prijateljice, pa su tako muškarci rijetki putnici. - Zanimanje je ove godine mnogo veće i mi smo zadovoljni prodajom jer smo pojedine aranžmane već rasprodali. Dame mahom same sebi plaćaju odlazak na put, ali ima i poklon-bonova koje kupuju muškarci kako bi iznenadili svoje partnerice. U ponudi imamo i San Remo, cijena aranžmana za tri dana je 330 KM i gotovo je rasprodan. Zlatibor je standardno popularan, jedno noćenje s prijevozom košta 90 maraka, a ne manjka zainteresiranih ni za Prag, čiji obilazak stoji 249 KM - rekla je Milačak za Glas Srpske.

Odmor od svakodnevice

I dok velikom broju bh. građana avanturu predstavlja "putovanje uz pitanje kako preživjeti mjesec", boreći se s poskupljenjima, sudeći prema riječima zaposlenika agencija za putovanja, značajan broj njih odmor od svakodnevice traži u europskim metropolama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije