izvješće

Unatoč političkim tenzijama na zapadnom Balkanu postignut značajan napredak u traženju nestalih

16.10.2023.
u 19:40

Unatoč političkim tenzijama na zapadnom Balkanu, postignut je značajan napredak u traženju i identifikaciji osoba koje se još uvijek vode kao nestale iz sukoba 1990-ih. U izvješću predstavljenom danas na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, Grupa za nestale osobe na zapadnom Balkanu (GNO) istaknula je praktične rezultate koji su postignuti kroz fokusiranu multilateralnu suradnju između nadležnih vladinih agencija.

Četvrti izvještaj o radu GNO-a, koji pokriva bilateralne aktivnosti domaćih institucija za nestale osobe u periodu od 1. srpnja 2022. do 1. srpnja 2023, fokusira se na provedbu multilateralnog Okvirnog plana koji je potpisan u studenome 2018. godine u sjedištu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Hagu od strane domaćih institucija iz regiona koje su odgovorne za traženje nestalih osoba.

GNO se sastoji od rukovoditelja i drugih visokih predstavnika ovih institucija i angažiran na rješavanju pitanja utvrđenih Okvirnim planom. Sam Okvirni plan proizlazi iz Deklaracije potpisane u Londonu u srpnju 2018. godine, u kojoj su premijeri Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske ponovili svoju opredijeljenost da podrže aktivnosti u traženju i identifikaciji osoba koje se još uvijek vode kao nestale. Aktivnosti u okviru Okvirnog plana financiraju Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačke.

- GNO nastoji osigurati da se preostalih 11.000 osoba nestalih u sukobu u bivšoj Jugoslaviji pronađe, te da se obiteljima nestalih pruže pouzdane i točne informacije putem mehanizma GNO-a, odnosno 'Foruma za obitelji' - rekao je Andreas Kleiser, direktor za politiku i suradnju ICMP-a.

- Izvještaj koji je danas predstavljen pokazuje posvećenost GNO-a poticanju suradnje, transparentnosti i očuvanju prava obitelji - dodao je.

Nikola Perišić, predsjedatelj Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, rekao je da ovaj oblik multilateralne suradnje, predstavlja nezamjenjiv mehanizam kada je u pitanju suradnja u procesu traženja nestalih osoba u regiji.

- Između ostalih rezultata, želim da istaknem važnost uspostavljanja jedinstvene Regionalne baze podataka o aktivnim slučajevima nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije - rekao je on.

Predsjednik Povjerenstva za nestale osobe Vlade Kosova Andin Hotije rekao: "U okviru Berlinskog procesa našli smo konsenzus o godišnjem izveštaju koji je danas predstavljen. Republika Kosovo ostaje posvećena daljem intenziviranju regionalne suradnje, u suočavanju sa izazovima koji leže van naših granica."

 - Povjerenstvo Vlade Crne Gore podržava sve aktivnosti Grupe za nestale osobe i zadovoljni smo da je usvojen godišnji izvještaj koji je danas predstavljen u okviru Berlinskog procesa i drago mi je također što i obitelji sudjeluju u procesu. Svakim danom ova grupa sve više ojačava i imat će podršku Vlade Crne Gore za sve buduće aktivnosti - rekao je Dragan Đukanović, predsjednik Povjerenstva za nestale osobe Crne Gore.

Veljko Odalović, predsjednik Povjerenstva za nestalae osobe Vlade Republike Srbije, rekao je kako je dobro što ovaj mehanizam postoji i "svi treba da učinimo sve da on funkcionira".

- To je mehanizam kroz koji možemo prevazići neke od naših unbutarnjih problema, a ovaj izvještaj je pokazao da možemo mnogo lakše postići dogovore nego među sobom. Postoji potreba da se izvrši veći pritisak na druge domaće institucije koje sudjeluju u procesu kako bi intenzivnije surađivale sa ICMP-om, ali i međusobno, na rješavanju pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama u regiji. Također, je ključno insistirati na informacijama o novim lokacijama jer je to oblast u kojoj ima najviše prostora za unapređenje naše suradnje - kazao je on.

Nakon predstavljanja izvješća GNO-a i obraćanja Predsjedavtelja Odbora Regionalne koordinacijske mreže udruženja obitelji nestalih (RCN), diskusija o izvješću je nastavljena u kontekstu Foruma za obitelji. Predstavnici domaćih institucija angažirali su se s članovima Odbora Regionalne koordinacijske mreže da istraže načine za unapređenje suradnje po pitanju nestalih osoba. Regionalna koordinacijskamreža, koja okuplja udruženja obitelji nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Srbije, službeno je uspostavljena potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju pod pokroviteljstvom ICMP-a 17. ožujka 2022. godine u Sarajevu. Današnji Forum za obitelji bio je drugi takav događaj, nakon inauguracijske sjednice Foruma održane u Podgorici u rujnu 2022. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije