Maleno srce nije izdržalo

Unatoč naporu liječnika u Mostaru i Zadru, nisu mogli spasiti Mariju (9)

16.01.2019.
u 07:00

“Spavaj, anđele, Bog uzima samo najbolje”, samo je jedna od brojnih tužnih poruka kojima se ovih dana rodbina i prijatelji na društvenim mrežama opraštaju od prerano preminule devetogodišnje djevojčice Marije Radišić. Djevojčica anđeoskog lica pokopana je jučer na groblju Elezovac u Donjim Hamzićima u općini Čitluk. 
Kolone rodbine, prijatelja i poznanika jecajući su je ispratile na posljednji počinak.

Zimski raspust

Prema riječima najbližih, Marija je bila uvijek nasmiješena djevojčica koja je unosila radost gdje god bi se pojavila. Posebno je voljela školu te se veselila povratku u drugo polugodište. Nažalost, njezina klupa ostala je prazna. Marija se razboljela tijekom zimskog raspusta, prije nekih desetak dana. Prema riječima rodbine, dobila je vodene kozice koje je pratila temperatura. Situacija se zakomplicirala u subotu 12. siječnja kada je, kako neslužbeno doznajemo, dijete pregledala pedijatrica u privatnoj ordinaciji te posumnjala na sepsu, odnosno infekciju prouzročenu bakterijom stafilokokom. Svjesna težine zdravstvenog stanja djevojčice, pedijatrica ju je odmah nakon pregleda uputila u Kliniku za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. U kratkom roku djevojčica je stigla u ovu kliniku gdje se krenulo s liječenjem. Njezino stanje već po dolasku u Mostar bilo je jako teško da bi tijekom noći, unatoč uključenoj terapiji, postajalo sve teže. “Djevojčica M. R. (rođena 2010.) pregledana je u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar 12. siječnja 2019. u 20.45 sati. S obzirom na kliničku sliku bolesti i svu učinjenu raspoloživu laboratorijsku i aparaturnu dijagnostičku obradu, procijenilo se da je dijete lošeg općeg stanja sa svim parametrima septičnog zbivanja. Najvjerojatnije ishodište bile su vodene kozice komplicirane bakterijskom superinfekcijom kože i mekih česti. Odmah je započeta specifična antibiotska terapija uz ostalu simptomatsku i potpornu terapiju te su konzultirani i dežurni pedijatar i kirurg”, navodi se u priopćenju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Ističu kako je zbog težine općeg stanja djeteta indicirana hospitalizacija i daljnji tretman u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar. “Kako je uslijedilo izrazito pogoršanje dišne funkcije, dijete se zbog potrebe za strojnom ventilacijom premjestilo u JIL Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB-a Mostar. 
Potom je uslijedio pokušaj prijevoza djeteta u veću kliničku ustanovu u Republici Hrvatskoj radi mogućnosti pružanja bolje potpore u smislu veće šanse za preživljenjem. Nažalost, unatoč poduzetim opsežnim mjerama intenzivnog liječenja, dijete je preminulo”, zaključili su u priopćenju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar uputivši još jednom iskrenu i duboku sućut obitelji preminule djevojčice, koji su bili svjedoci rada i nastojanja liječnika da ishod ovog liječenja bude drugačiji.

Šansa za preživljavanje

Kao što je već navedeno, djevojčica je radi mogućnosti pružanja bolje potpore u smislu veće šanse za preživljenjem u nedjelju oko 12 sati krenula vozilom Hitne pomoći iz Mostara za Zagreb. U vozilu iza Hitne putovali su roditelji djevojčice. No, na autocesti između Splita i Zadra djevojčici se stanje pogoršalo, zbog čega se ekipa Hitne pomoći zaputila prema najbližoj zdravstvenoj ustanovi, bolnici u Zadru. No, unatoč trudu liječnika, devetogodišnjakinja je oko 19 sati preminula. Razlog zbog kojeg je djevojčica upućena u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, a ne, primjerice, u Split činjenica je da navedena ustanova ima apsolutno najbolju jedinicu intenzivnog liječenja u RH i regiji. Također, Sveučilišna klinička bolnica Mostar s navedenom zdravstvenom ustanovom u Republici Hrvatskoj ima izvanrednu dugogodišnju suradnju u liječenju najtežih bolesnika, uključujući i djecu i odrasle. Inače, vodene kozice ili varičele vrlo su zarazna, obično blaga osipna dječja bolest prouzročena virusom varičele-zostera. Isti virus uzrokuje herpes zoster. Bolest karakterizira svrbež (pruritus) i osip na koži (mjehurići ispunjeni tekućinom koji pucaju i pretvaraju se u kraste). Mjehurići se mogu inficirati, obično od češanja. Najčešće se inficiraju bakterijom stafilokokom. Ozbiljnije sekundarne infekcije mogu zahtijevati hospitalizaciju. Vodene kozice šire se s jedne osobe na drugu kapljičnom infekcijom ili kontaktom s tekućinom iz mjehurića. Vodene kozice uzrokuju pad imuniteta te može doći i do brojnih teških dijagnoza poput meningitisa, upale pluća...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?