Posljedice pandemije i rata u Europi

Unatoč krizi, mnogi građani BiH odlučuju se za štednju, brine ih neizvjesna budućnost

07.11.2022.
u 09:10

Kapaciteti bankarskog sustava, unutar postojećeg regulatornog okvira, dovoljni su za nastavak potpore gospodarstvu i građanima te prilagođavanje okolnostima koje bi mogle nastati u idućem razdoblju - navode iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Da nas je ovakve dočekala kriza 2009., osjetili bismo je tek malo i vrlo brzo iz nje izašli. Ovako, iako smo ekonomski stabilniji nego tada, i dalje smo preslabi kako bismo se borili s nizom kriza koje nam se sada događaju - govori za Večernji list BiH sugovornik iz ekonomskog sektora vezano uz temu recesije u BiH koja je, nažalost, realnost.

A trenutačni podaci u BiH su dobri kada ne bismo bili u tehničkoj recesiji i kada bi bilo neko normalno vrijeme bez pandemije i ratova. Kontaktirali smo Agenciju za bankarstvo FBiH i iz podataka koji su nam dostavljeni vidljivo je da građani ove zemlje i dalje vjeruju bankama. Naše pitanje bilo je vezano uz trenutačnu situaciju u bankarskom sektoru s obzirom na posljedice pandemije i rata u Europi.

- Na osnovi iskazanih osnovnih pokazatelja poslovanja bankarskog sektora FBiH s 30. rujna ove godine, može se zaključiti da je on stabilan, adekvatno kapitaliziran i likvidan. Ranije uspostavljeni regulatorni zahtjevi i provedena usklađivanja dodatno su ojačali otpornost bankarskog sustava i kapacitete za upravljanje u kriznim razdobljima. Kapaciteti bankarskog sustava, unutar postojećeg regulatornog okvira, dovoljni su za nastavak potpore gospodarstvu i građanima te prilagođavanje okolnostima koje bi mogle nastati u idućem razdoblju - stoji u odgovoru iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Obznanili su nam i podatke koji jasno pokazuju o kakvom je rastu riječ u Federaciji.

- Zaključno s 30. rujna ove godine, a u odnosu na kraj prethodne godine, zabilježen je rast ključnih parametara. Neto aktiva veća je za 4% ili 1,1 milijardu KM, novčana sredstva za 10% ili 780 milijuna KM, a krediti za 2 posto ili 336 milijuna KM. U promatranom razdoblju ukupan kapital povećan je za 6 posto ili 172 milijuna KM, a depoziti za 5 posto ili 990 milijuna KM - naglašavaju iz Agencije.

Također, obveze banaka po uzetim kreditima zabilježile su smanjenje za 33% ili 256 milijuna KM.

- U odnosu na sveukupne ekonomske prilike, može se zaključiti da je kreditni rast umjeren i ne upućuje na dodatne rizike. Ukupni depoziti oporavili su se s 30. rujna 2022. godine u odnosu na prvo tromjesečje ove godine i iznad su razina prethodnih godina. Trend rasta ukupne štednje građana je usporen i trenutačno je usporediv s razinom iz 2020. godine. Svijet se trenutačno suočava s gospodarskom, energetskom, prehrambenom, zdravstvenom... krizom, no unatoč svemu, a prognoze govore kako će biti i teže, ključni parametri u BiH ipak rastu. Novca ima i za investicije, a mnogi se odlučuju za štednju jer je vrijeme neizvjesno i teško je prognozirati što će se događati u budućnosti.

- Možemo konstatirati kako je povjerenje građana i gospodarstva u bankarski sustav zadržano - navode iz Agencije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?