Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Unatoč gospodarskom rastu, iz BiH masovno odlaze građani

Zbog posljedica pandemije, agresije na Ukrajinu te stalnih unutarnjih političkih napetosti, Svjetska banka je ranije prognozirala kako će gospodarski rast u BiH iznositi svega 2,7 posto.
05. listopada 2022. u 16:09 0 komentara 154 prikaza
odlazak

Bosna i Hercegovina će u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 4 posto, što je za 1,3 postotnih bodova više od prethodne procjene, no to malo ohrabruje građane koji masovno iseljavaju iz te zemlje zbog podjela, stalnih političkih kriza i korupcije, objavila je u srijedu Svjetska banka. 

Zbog posljedica pandemije, agresije na Ukrajinu te stalnih unutarnjih političkih napetosti, Svjetska banka je ranije prognozirala kako će gospodarski rast u BiH iznositi svega 2,7 posto. 

Iz Svjetske banke su naveli i da velike probleme predstavlja smanjenje privatne potrošnje zbog galopirajuće inflacije, dok je posve zastala provedba strukturnih reformi uslijed 'političkih trvenja, pritisaka čestih izbora, korupcije koja prožima sve razine društva i rascjepkanosti odgovornosti između dva entiteta i županija'.

Svjetska banka upozorava kako je BiH zbog slabih izgleda za napredak izložena jednoj od najvećih stopa iseljavanja na zapadnom Balkanu. 

"Unatoč rastu stvarnog dohotka od oko 3 posto godišnje od 2015., BDP po glavi stanovnika ostao je na jednoj trećini prosjeka EU 27", stoji u priopćenju Svjetske banke. 

Dodatni problem toj zemlji mogla bi predstavljati nepovoljna kretanja na tržištu rada širom EU, čime bi se mogao ograničiti priljev doznaka koje sada dosežu čak 8 posto BDP-a. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.