Radni posjet ravnatelja nacionalnih parkova RH Parku prirode Blidinje

Unaprijediti suradnju i iskoristiti europske fondove

storyeditor/2023-02-12/dena2.jpg
13.02.2023.
u 20:26

Ravnatelji nacionalnih parkova Republike Hrvatske ovih su dana posjetili Park prirode Blidinje. Njihov posjet dogodio se za vrijeme kada su snježne aktivnosti oživjele na Blidinju i kada je zima pokazala svoje pravo lice, piše Večernji list BiH.

Mogućnost suradnje

U izaslanstvu ravnatelja Republike Hrvatske nalazili su se Ivan Sršen, ravnatelj Nacionalnog parka Mljet, Nella Slavica, ravnateljica Nacionalnog parka Krka, Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk koji je ujedno i načelnik općine Čačinci, te Marno Milotić, bivši ravnatelj, a sada stručni voditelj Nacionalnog parka Brijuni. Njihovi domaćini na radnom sastanku na Blidinju bili su Zdenko Mandić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije, te Zdravko Kutle, ravnatelj Parka prirode Blidinje. Skupu je nazočio i načelnik općine Posušje Ante Begić, kao i Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije u Zapadnohercegovačkoj županiji. Skupu su također nazočile i stručne suradnice iz resornog županijskog ministarstva Vedrana Galić i Ana Marija Kovač; suradnice na projektu CISP Natur BiH što se trenutačno provodi na Blidinju Ivana Galić i Mara Barać, kao i Tomislav Zelenika, stručni voditelj u Parku prirode Blidinje, i Dario Mandić, vlasnik autohtonih brendova “Boroviti”.

- Na samom sastanku govorilo se o mogućnostima suradnje i stručne pomoći Parku prirode Blidinje od parkova Republike Hrvatske - kazao je Zdenko Mandić, jedan od inicijatora sastanka, te istaknuo prioritete i ciljeve, a to su​ razvitak prekogranične suradnje s parkovima Republike Hrvatske i zajedničko prijavljivanje projekata prema fondovima EU-a, strateški pristup za razvoj turizma i mogućnost zajedničkog marketinga, zaštita prirode, zaštita biološke raznolikosti te načini monitoringa, trenutačni problemi i status PP Blidinje kao kategorije zaštite, mogući načini financiranja te budući organizacijski ustroj.

Zimski pejzaž

Gosti su izrazili spremnost za suradnju i svekoliku stručnu pomoć i oduševili se ljepotom zimskih pejzaža i drugih prirodnih vrijednosti i resursa Parka prirode Blidinje. Gosti su posjetili crkvu svetog Ilije u Masnoj Luci, Galeriju te Franjevačku kuću molitve. Novi kapelan Polja fra Josip Vlašić s radošću je primio i ugostio ravnatelje parkova te im pokazao crkvu i umjetnine Galerije. Na prijamu kod fra Josipa rađale su se također ideje o suradnji na kulturnom i duhovnom planu. Organiziran je i posjet tek završenoj upravnoj zgradi PP Blidinje i skijalištu na Risovcu, o čemu ih je opširno informirao Zdravko Kutle, ravnatelj Parka prirode Blidinje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?