‘Bijela kuga’

Umrlo 2000 osoba više nego što ih je rođeno

15.03.2016.
u 07:15

U odnosu na 2011., kada je u BiH rođeno oko 1200 novorođenčadi više nego što je umrlo osoba, podaci u 2015. godini drastično su promijenjeni, piše Večernji list BiH. Bez podataka za prosinac, u 2015. godini u FBiH rođeno je 17.149 beba, a umrlo je 19.155 osoba. Mnogo je lošija situacija što se tiče nataliteta u RS-u gdje je od 2011. zabilježen negativan prirodni prirast.

Velik broj rastava

Prije pet godina u RS-u je rođena 9561 beba, a umrlo je 13.658 osoba. Broj novorođenčadi bio je povećan 2012. na 9978, dok je do 2014. taj broj u konstantnom padu. Međutim, broj umrlih je u porastu, tako da je, prema posljednjim podacima, u 2014. u RS-u umrlo 14.409 osoba. Prema podacima Agencija za statistiku BiH, bračni partneri se za prvo dijete odlučuju tek s 26 ili 27 godina. Međutim, drugi dio statističke analize govori kako partneri u bračnoj zajednici budu i do pet ili više godina, a da iz nekog razloga nemaju djece, zbog čega u gotovo 70 posto slučajeva brak završava rastavom. “Bijela kuga” sve se više ogleda i kroz podatke iz škola. Prema podacima kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, evidentan je konstantni pad ukupnog broja učenika osnovnih škola u FBiH u posljednjih pet godina. Tako je u FBiH u posljednjih pet godina, a zaključno sa školskom 2014./2015. godinom, u osnovne škole bilo upisano ukupno 192.395 učenika, što predstavlja smanjenje broja učenika u odnosu na školsku 2010./2011. od oko 30.909 učenika ili 13,84 posto. Sociolozi nisu začuđeni ovakvom demografskom slikom u BiH, a u razgovoru za Klix.ba profesor na Filozofskom fakultetu u Zenici Spahija Kozlić kazao je kako su financije u današnjem vremenu glavni čimbenik “bijele kuge”. “U vremenu rastućeg i sve gramzivijeg neoliberalnog kapitalizma, u kojem se svekolika društvena zbilja nastoji podrediti bezumnoj tržišnoj logici, pitanje formiranja obitelji i rađanja djeteta postalo je, nažalost, stvar financijske kalkulacije. U takvoj kalkulaciji (ne)rođena djeca rashodovno se kompariraju s karijerom, vikendicom, novim stanom ili autom”, izjavio je Kozlić te dodao da je posljedica takvog pristupa porast mortaliteta u zapadnoeuropskom društvu.

Odgađanje braka

“Takva je tendencija manje-više izravno proporcionalna sa sve prisutnijom emocionalnom nepismenošću u društvu i (pod)razumijevanjem obitelji kao primarno ekonomske zajednice. Nije čudno, stoga, odgađanje braka za srednje godine i suzdržavanje od rađanja djeteta, što rezultira padom nataliteta”, zaključio je Kozlić. Ako sagledamo činjenice, dolazimo do zaključka da je situacija alarmantna. Ako BiH želi zadržati mlade ljude koji će ovdje ostati, zasnovati obitelj, mora im se pružiti mnogo više. Posla nema, kao ni budućnosti u ovoj zemlji, mišljenje je mnogih mladih parova. Ako se uskoro stvari ne promijene, našoj zemlji ozbiljno prijeti “bijela kuga”. Politika je na potezu. Još konkretne reakcije nema, a ako je uskoro ne bude, BiH će postati zemlja osoba treće životne dobi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?