prijevare preko interneta

Umjesto naručenih klompi dobila potrgane papuče, a online trgovac samo nestao

20.01.2021.
u 07:00

- Naručila sam klompe za posao, a umjesto njih, zapakirane, dobila sam potrgane kućne papuče - požalila se za Večernji list BiH Ana S. iz Mostara nakon online kupnje. Njezina je prijateljica, pak, naručila dio za Mercedes C klase, a dobila dio za Golf 4. Nije bolje prošla ni djevojka iz Travnika kojoj je, umjesto crne kožne jakne, na adresu stigla bijela od skaja...

Svatko može otvoriti profil

Ovo su samo neke od pritužbi koje su stigle na adrese udruga za zaštitu potrošača u BiH. Jedan od problema zbog kojih se ovakve stvari događaju jest taj što u BiH nema jasnog zakonskog rješenja kada je u pitanju internetska trgovina, na što stalno upozoravaju iz udruga za zaštitu potrošača koje svakodnevno dobiju desetke ovakvih i sličnih pritužbi.

- Problem zbog kojeg se događaju ovakve stvari jest taj što ne možete otvoriti i pogledati proizvod kada vam stigne na adresu, nego tek kada vam ga dostavljač brze pošte dostavi i vi mu platite račun - objašnjavaju nam iz Udruge za zaštitu potrošača Don, dodajući kako je prodaja preko interneta, odnosno online trgovina, prošle godine zbog pojave pandemije koronavirusa imala skok od 50 posto. Samim time i broj žalbi veći je u odnosu na 2019.

- Svatko danas može otvoriti stranicu ili profil na internetu, nazvati ga “Krpice” ili slično i prodavati. Ljudi naručuju, a da pritom ne provjere radi li se o sigurnoj trgovini. Mi godinama ukazujemo na ove probleme i djelujemo s inspekcijskim tijelima, ali to nije dovoljno. Jasnije se mora raditi na rješavanju ovog problema - objašnjava nam dodajući kakvih sve trgovaca ima na internetu.

- I u online svijetu imamo i pozitivnih i negativnih stvari. Imate, npr., trgovine sportske odjeće, koje se zaista bave online trgovinom te na njihovim stranicama možete pronaći sve podatke. Od sjedišta tvrtke, broja telefona, maila, načina povrata robe i sl. S druge strane, imate one koji prodaju robu, ali nemaju nikakvih računa, nemaju definiran način povrata robe i mi to zovemo polulegalna trgovina. Tu su i oni koji imaju lažne profile, a takvih je sve više. Na stranicama se nalaze fotografije, lažni lajkovi... i kada naručite neki proizvod, vrlo vjerojatno ćete to masno platiti, a umjesto kvalitetnog proizvoda dobit ćete nešto bezvrijedno. I na kraju, kada shvatite da ste prevareni i pokušate ih kontaktirati, to je nemoguće jer vas odmah blokiraju. Nemaju broj telefona na koji možete nazvati ni adresu. Savjetujemo potrošačima da dobro provjere odakle naručuju, nazovu ih i isključe sve vrste narudžbi sa stranica koje nisu sigurne jer postoji velika mogućnost da će biti obmanuti. I sve dok se ne postave jasna zakonska rješenja, bh. građani su u opasnosti - zaključuje u razgovoru djelatnik Dona.

Kakvo je stanje u regiji?

Promatrajući zemlje regije i zakone kada je u pitanju online trgovina, dolazimo do zaključka da jedino BiH nema regulirano ovo pitanje. Cjelokupna oblast online trgovine u BiH regulirana je tek dvama člancima entitetskih zakona o trgovini, a u njima se ne govori ništa osim obveze onoga koji tako trguje da se registrira. U zemljama regije to drukčije funkcionira. Zakon o elektroničkoj trgovini Srbije ima 23 članka, Zakon o elektroničkoj trgovini RH više od 20, kao i Zakon o elektroničkoj trgovini Crne Gore (26 članaka) pa se postavlja pitanje hoće li BiH i kada doći na ideju rješavanja ove oblasti. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?