Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Umirovljenicima po 100 maraka, podjela namirnica za 6 mjeseci te uvođenje 13. plaće

Uredba Vlade Federacije, koja sadrži mjere pomoći stanovništvu, trebala bi biti usvojena na sjednici u četvrtak
06. srpnja 2022. u 21:45 0 komentara 34342 prikaza

Umirovljenici, pripadnici braniteljske populacije, ali i sve kategorije stanovnika u Federaciji BiH koje primaju stalnu pomoć moći će uskoro računati na isplatu 100 konvertibilnih maraka pomoći koja je namijenjena lakšem suočavanju s konstantnim rastom svih troškova, a istodobno se planira i raspodjela paketa pomoći koja bi trebala biti dovoljna za šest mjeseci, piše Večernji list BiH

Nekoliko mjera

To je jedna od ključnih stavki uredbe Vlade Federacije BiH o kojoj će se glasovati sutra na sjednici, a između ostaloga, Vlada predlaže i da Vijeće ministara suspendira trošarine na naftne prerađevine. Sastanak, na kojemu su bili federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalni ministri financija Jelka Milićević, rada i socijalne politike Vesko Drljača te pomoćnik federalnog ministra za braniteljska pitanja Mirza Terzo, poslužio je za detaljnu analizu Vladine uredbe o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

Navedeni dokumenti sadrže nekoliko mjera kojima će, navode predlagatelji, Vlada podržati one kategorije stanovništva koje su posebice izložene rastu indeksa potrošačkih cijena. Pritom se u dokumentu navodi i nekoliko tematskih cjelina, a prva se odnosi na izravnu novčanu potporu umirovljenicima, pripadnicima braniteljske populacije, civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima, kao i primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći. Prijedlog je da sve navedene kategorije stanovništva dobiju po 100 maraka. Istodobno, drugi dio uredbe odnosi se na zaduženje koje će biti upućeno Direkciji robnih rezervi Federacije BiH, a koja bi trebala posredstvom Crvenog križa osigurati pakete pomoći s osnovnim životnim namirnicama u visini šestomjesečne potrošnje.

O kakvim će se namirnicama raditi te kako će se realizirati taj plan podjele, bit će utvrđeno u okviru aktivnosti Direkcije robnih rezervi FBiH, kao i resornoga ministarstva. Kada je riječ o zaposlenima u privatnom sektoru, Vlada će ovom uredbom uputiti prijedlog poslodavcima da svojim zaposlenima isplate jednokratne potpore u visini prosječne neto plaće u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH oslobodit će plaćanja doprinosa na ove isplate svojim djelatnicima. Federalni premijer Fadil Novalić naglasio je kako građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove.

- Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera ublažavanja posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom - kazao je Novalić, najavivši pritom i nove mjere koje bi se trebale realizirati.

- Na ovome nećemo stati. I s ostalim resorima, poput energetike i rudarstva te obrazovanja, već nalazimo i druge načine pomoći našim građanima - izjavio je federalni premijer Novalić.

Trošarine

Ono što je važno za navesti je i činjenica da je Novalić na tom sastanku potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju trošarina za naftne prerađevine. Pitanje suspenzija trošarina unutar ekonomske struke tretira se kao jedno od ključnih koje bi trebalo rezultirati nižom cijenom goriva za sve kupce, a samim tim i početkom pada cijena u prometu, a potom, posljedično, i u svim drugim gospodarskim djelatnostima.

Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, nedavno je za Večernji list objasnio kako postoje mjere entitetskih vlada, a jedna od njih je i smanjenje trošarina, odnosno privremeno storniranje ovih 30-40 feninga.

- To je onda već neka psihološka granica. Vidljivo je da imamo veliki problem jer sve poskupljuje - promet, prijevoz ljudi, prijevoz roba, a samim tim poskupljuju i sve robe - naglasio je, dodavši kako bi trebalo raditi na načelu subvencija, primjerice, za ugrožene kategorije stanovništva u kontekstu ogrjeva, a jedna od mjera trebala bi se odnositi i na zajamčen otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda. Jer, kako je tada naglasio Vuković, proizvođaču je potrebno jamstvo da će prodati svoju robu, i to po cijeni koja je konkurentna i dobra za njega, a ne da nam se događa da uvozimo, primjerice, vode u vrijednosti od 100 milijuna KM.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.