Konferencija sindikata

Umirovljenici sve siromašniji, u BiH ih 70 posto prima mirovinu 326 KM

umirovljenici
08.06.2016.
u 12:33

Umirovljenici država jugoistočne Europe okupljeni u sindikate ukazali su danas na skupu u Sarajevu na važnost brige za stare osobe, upozorili na siromaštvo umirovljenika, ali i potrebu iznalaženja rješenje za izlazak iz takve situacije.

Predsjednica Sindikata umirovljenika u BiH Masija Sejmenović u izjavi novinarima upozorila je da komplicirano uređenje BiH otežava ovdašnjim umirovljenicima da dođu do svojih prava. U SŽ mnoga prava i ostvaruju, a u ostalim su, kaže, umirovljenici i stare osobe diskriminirane.   

- U BiH 70 posto umirovljenika prima mirovinu 326 KM (najniža mirovina), a najodgovorniji su u izmirivanju obveza prema državi. Kada izmire sve te obveze, ostanu na pola kruha i pola litre mlijeka. Mi kao avangarda, udruženi u europski sindikat, upozoravamo da je stanje alarmantno, da umirovljenici i stare osobe žive ispod svakog ljudskog dostojanstva posebno oni u ruralnim područjima. Iz ove države odavno su odselili i humanost i moral, poručila je.  

Upozorila je da bi mirovine bile više i položaj umirovljenika bolji kada bi se redovito uplaćivao doprinos u mirovinski fond, te riješio problem „sive ekonomije“.   

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović mišljenja je da u svim državama koje su nastale na teritoriju bivše Jugoslavije „vlasti zapravo ne vole svoje stare“, mirovine su male, siromaštvo starih osoba je u rastu.

- Vjerovali ili ne, Hrvatska je zapravo u najgoroj situaciji. Svaki treći stanovnik Hrvatske je siromašan, a vlada ne pokazuje dovoljan interes da bi unaprijedili položaj starih osoba - kazala je.     

Ulaskom Hrvatske u EU očekivali su, kaže, da će biti bolje „jer je krenuo i novac iz EU fondova“. To se, kaže nije dogodilo pa bi i umirovljenici, inače mirni ljudi, mogli izaći na prosvjede.   

Kao svrhu današnjeg skupa generalni tajnik Sindikata umirovljenika Italije Ivan Pedretti istaknuo je zalaganje za novi status umirovljenika u Europi jer je problem sve očitiji i izraženiji.   

Ilustracije radi kazao je da je prosječna mirovina u Italiji oko 600 eura mjesečno, zasad nema kašnjenja u isplatama, ali je kupovna moć umirovljenika opala za 30 posto. Umirovljenioci postaju sve siromašniji.

- Imaju problem da se liječe, ne mogu si priuštiti pravilnu ishranu zbog čega i bolesti sve više uzimaju maha, a to društvo mnogo košta - kazao je.   

Šesta međunarodna konferencija sindikata umirovljenika održava se pod pokroviteljstvom Sindikata umirovljenika Italije i Organizacije za umirovljenike i stare osobe Europe sa sjedištem u Bruxellesu, a okupila je umirovljenike država bivše Jugoslavije i Italije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije