U Hercegovini, nakon tradicionalnog "trganja", na redu berba maslina

Uljare za preradu maslina u Neumu i Stocu opet u pogonu

storyeditor/2023-10-15/MaslBer4-Rodna_ima__1_.jpg
16.10.2023.
u 19:50

Na hercegovačkom jugu započeo je drugi važan, uvjetno rečeno, jesenski posao. Nakon kampanje berbe vinskih sorti grožđa, počela je i berba maslina, piše Večernji list BiH.

Moglo bi se reći da su ta dva posla usklađena jer isti dan kada su u nasadima Vinarije Čitluk na području Dubrava, kod Tromeđe, trgani posljednji grozdovi trnjka, stigla je vijest da je proradile uljare u Neumu i Stocu. Za očekivati je da će ovih dana s radom početi i ostale hercegovačke uljare.

Priznanja za ulje

U idućih mjesec dana jedna od glavnih tema u Hercegovini bit će berba maslina, koja pomalo u drugi plan potiskuje berbu vinskih sorti grožđa. Među prvima u maslinike je ušao Josip Matić Lolo iz Broćanca kraj Neuma, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM). "Ove godine odlučio sam masline brati po sortama, jednu pa drugu sortu, kako već dođu na red. Cilj mi je vidjeti kako se na našem području pojedine sorte ponašaju i kakvi su im randmani (postotak ulja u plodovima, op. a.). Želim sagledati kakvi su pojedinačni rezultati određenih sorti. To radim, prije svega, zbog sebe, ali rezultate neću kriti ni od drugih", kaže inače najnagrađivaniji maslinar u BiH te nastavlja: "Prvi dan sam brao sortu leccino, to je talijanska sorta, poslovično rodna, koja slabije podnosi sušu, pa je bilo i smežuranih plodova, radman je bio nepunih deset posto. Sadit ću ja i dalje tu sortu, ali ne na kraškom terenu nego u polju. Mislim da bi ona bila podloga za sadnju, recimo, na području Višića kod Čapljine, gdje su zemlje duboke, ima čak i podzemnu vodu, na kraškim trenima trebalo bi je stalno zalijevati", naglašava Matić te, prelazeći na drugi dan, nastavlja: "Drugi dan s radom je počela uljara u Neumu, brao sam sortu oblicu, imam četiri berača s kojima mogu ubrati oko 250 kilograma, dovoljno za jedan koš u uljari, tako da mogu dobiti baš ulje od svojih maslina, Vrlo sam zadovoljan, plodovi su zdravi, bez uboda maslinove muhe, randman je bio 14,5 posto. Ja ne forsiram berbu da prije završim. Berem postupno, sada mi je u planu berba sorte coratina. Za nju kažu kako je sorta pogodna za škrte terene, pa ću vidjeti kakav je randman od te sorte na području Broćanca, a onda ću nastaviti i s drugim sortama koje imam u svojim maslinicima", kaže Matić, koji kao pravi čelnik Udruge hercegovačkih maslinara želi na vlastitoj koži isprobati različite sorte, pa je tako sortu leccino vozio u manju uljaru u Aladiniće kraj Stoca kako bi dobio isključivo ulje od te sorte. Matić ističe da je na području neumskih sela Broćanac, Praovice, Prapratnica…, gdje rastu i masline stare stotinu i više godina, bilo nesuglasica kada je u pitanju prerada masline. Uvriježeno je bilo, kao i u okolnim dijelovima Dalmacije, da se masline kasnije beru, odnosno kad plodovi dobiju rumenu boju, pa da se kisaju u morskoj vodi i slično: "Kad sam 2005. godine masline počeo brati u prvoj polovini listopada, smijala mi se čak i moja rodbina – kao što to radim u nevrijeme i slično. Sada svi tako rade, ali trebalo je vremena, trebala su doći i priznanja za ulje od takvih berbi pa da se prihvate ti novi trendovi u maslinarstvu - naglašava Matić koji je, uzgred rečeno, zadovoljan prinosom u svojim maslinicima. Inače, značajan dio maslina izgorio mu je prošle godine u velikom požaru.

Dobar početak

Božo Mustapić, agronom u općini Neum, ističe da je uljara u pogonu tek drugi dan. "Čim su maslinari tražili, mi smo obavili remont i počeli s radom. Prvoga dana nije bilo neke gužve, a ono što je bitno istaknuti - masline koje smo prerađivali bile su zdrave. Solidni su bili i randmani, tako da se može reći da je sam početak bio dobar. Moram naglasiti da je naša uljara u Kiševu u središtu maslinarskog područja općine Neum. Za dopremiti ulje do uljare maslinarima treba desetak do petnaest minuta, nešto dulje treba maslinarima s Repa, odnosno krajnjeg dijela poluotoka Kleka. Samim tim, blizina uljare, ispunjen je jedan od preduvjeta za dobro maslinovo ulje", kaže ing. Mustapić te naglašava: "Kao i prošle godine kada smo imali značajne štete u maslinicima od požara, i ove godine prerada maslina za OPG-ove s područja općine Neum je besplatna. Za maslinare je to velika pomoć jer praktički na kućnom pragu, i to besplatno, imaju mogućnost prerade maslima, što će, vjerujem, biti poticajno za razvoj ove grane gospodarstva."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?