Završila druga ljetna NATO škola u Međugorju

Ulazak BiH u NATO i EU je vrlo blizu, alternative nema

Marina pendeš ministrica obrane BIh prva je govorila zadnjeg dana NATO seminara.Medjugorje,30.08.2016. Snimio:Marijan Sivrić
31.08.2016.
u 08:00

“Mi smo jako blizu NATO-a i Europske unije”, kazala je jučer Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, sudjelujući na drugoj ljetnoj NATO-ovoj školi koja se održava u organizaciji Atlantskog vijeća Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Odjela za javnu diplomaciju NATO-a sa sjedištem u Bruxellesu.

NATO-ovi standardi

Ministrica obrane BiH je pod broj jedan istaknula kako smo dio Europe i geografski i strateški te dijelimo jednake vrijednosti. Što se tiče NATO-a, imamo njegov stožer u Sarajevu, što potvrđuje opredijeljenost NATO-a kao partnera za BiH .

“Na nama je da izvršimo sve ono što smo sami sebi postavili kao cilj i postat ćemo članica NATO-a. Uvjerena sam da, nakon knjiženja imovine i kad Predsjedništvo BiH usvoji Pregled obrane, slijedi aktiviranje MAP-a, a onda vrijeme koje ćemo provesti u MAP-u kako bi uistinu BiH postala članica NATO-a”, kazala je ministrica odgovarajući na naše pitanje koliko je BiH blizu ulasku u NATO i EU. Na isto pitanje prof. dr. Mirko Pejanović je odgovorio:

“To su odvojene integracije, ali su istodobno i povezane. Jedna drugu prate i donekle uvjetuju ili potiču. BiH je u procesu približavanja članstvu NATO savezu, a isto tako je u procesu integracije za članstvo u EU. Ja kao profesor i akademski djelatnik želim reći da su dosad ostvareni procesi integracije nedovoljni i treba ih ubrzati jer će BiH svoj razvoj, ekonomski, socijalni, kulturni i politički, imati mnogo uspješniji kad ostvari članstvo u ove dvije važne institucije, a to su EU i NATO savez. O ovim dvjema integracijama bitno ovisi sigurnost i stabilnost u razvoju naše države BiH”, naglasio je sarajevski profesor. Ministrica Pendeš je na početku kazala zašto BiH nema alternativu NATO-u i EU. Jasno je kazala kako je ulazak u ove integracije za BiH najvažniji:

“Vrijednosti u NATO-u i EU su iste, pa su mnoge europske zemlje članice obiju integracija.” Inače, na ovom skupu Pejanović je govorio o temi “Bosna i Hercegovina - 20 godina poslije Daytonskog mirovnog sporazuma i trenutačni dosezi u integracije EU i NATO”. O stanju u Oružanim snagama BiH govorio je brigadni general Ivica Jerkić.

Studenti iz cijele BiH

Na početku je kazao kako neki mediji, pa čak i neke političke opcije, u posljednje vrijeme predstavljaju upitnim postojanje ovakvih jedinstvenih Oružanih snaga BiH.

“Mi ćemo 1. prosinca 2016. proslaviti jedanaest godina od kada smo utemeljeni i dva su ključna načela na temelju kojih mi funkcioniramo. Prvi je parlamentarna kontrola -demokratski nadzor, a drugi transparentno planiranje i trošenje proračuna. I apsolutno smo demokratski ustrojili i zadovoljili sve ono što se od nas traži”, istaknuo je brigadni general Jerkić. Još su govorili profesor Pravnog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Edin Rizvanović i šef Odjela pravne službe Predsjedništva BiH Ante Grbić te studenti Muamer Zukanović, Mirza Balalić i Alica Oglić.

Ljetna škola NATO-a jučer poslijepodne završila je izletom studenata po Hercegovini, a u njenom radu sudjelovali su studenti iz oba entiteta Bosne i Hercegovine, Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, te izaslanstva iz Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog zbora, intelektualci, znanstveni djelatnici, predstavnici medija i drugi. Zadnjeg dana seminaru u hotelu St. Nicola bili su nazočni Carrie Giardino i Amet Fako iz američkog Veleposlanstva. NATO-ovu školu otvorila je i zatvorila Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?