Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a

Udruga će štititi interese nositelja ratnih odličja

HVO
03.09.2017.
u 09:00

U dvorani Hrvatskog doma u Širokom Brijegu svečano je obilježena godišnjica utemeljenje Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne. Toj svečanosti nazočili su hrvatski predstavnici svih razina vlasti u BiH te izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora i Vojske Federacije, kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon završetka Domovinskog rata i potpisivanja Daytonskog sporazuma, predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je tijekom 1996. i 1997. godine dodijelio pripadnicima HVO-a ratna odličja za sudjelovanje u zajedničkim vojnim operacijama s Hrvatskom vojskom, pod zajedničkim nazivom Hrvatske snage, za osobite zasluge u ratu, kao i za osobni doprinos u razvitku i ugledu oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i sudjelovanju u operacijama Hrvatskih snaga koje su izravno utjecale u obrani i očuvanju cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Razlog za formiranje Udruge bilo je zastupanje nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne te ostvarivanje prava prema Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja u Federaciji BiH. Ciljevi udruge su zaštita statusa i interesa nositelja ratnih odličja, očuvanje tradicije i identiteta postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu te obilježavanje njihovih godišnjica, kao i bitnih događaja. Udruga će se zalagati za prava svojih članova te članova njihovih obitelji, čuvati vojnička načela čestitosti u izvršenju obveza i odgovornosti. Nazočnima su se obratili Lazar Martinović, predsjednik Udruge, Mladen Begić, ministar branitelja u Vladi ZHŽ-a, i Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskoga centra u BiH.

Dodijeljene su zahvalnice osobama i institucijama koje su dale doprinos u razvoju i radu Udruge. U okviru programa nastupili su Lucija Zovko te Prvi bend orkestra Oružanih snaga BiH, koji njeguje, čuva i razvija hrvatsku vojničku, domoljubnu i nacionalnu glazbu. Program je vodio Marinko Karačić. Prije same svečanosti izaslanstvo udruge položilo je vijence i zapalilo svijeće kod križa na Trgu žrtava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?