Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Učešće žena na izabranim i imenovanim funkcijama u BiH daleko ispod zakonskog minimuma

30. rujna 2022. u 10:46 0 komentara 32 prikaza
ravnopravnost spolova

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Misijom OESS-a u Bosni i Hercegovini je 22. rujna uputila na adrese svih 145 političkih stranaka ovjerenih za Opće izbore 2022 Izjavu političkih stranaka o opredijeljenosti za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Aktivnost predstavlja nastavak višegodišnjih napora Agencije i OESS-a na jačanju učešća žena u javnom i političkom životu.

Podsjećaju da je 2014. godine izrađena i ponuđena na potpis prva takva izjava, koju je do sada potpisalo devet političkih stranaka.

S obzirom na to da od 2014. godine problem neravnopravnosti žena u javnom i političkom životu još uvijek nije riješen, proces je obnovljen, izjava je aktuelizirana i dorađena i ponuđena političkim strankama na potpis, u nadi za što većim odzivom.

Političke stranke koje podržavaju sadržaj izjave pozvane su da je potpišu i pošalju Agenciji, čime će iskazati nedvosmislenu opredijeljenost u smjeru poštivanja i jačanja ravnopravnosti spolova u radu političkih stranki, kao i društvu u cjelini, a posebno u kontekstu predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Izjavom se političke stranke, između ostalog, obvezuju da će poštivati odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, da će jednako promovirati članove i članice u političkim strankama i osigurati pravičan tretman kandidata i kandidatkinja, te omogućiti im jednak pristup resursima za kampanju, medijima i financijskim resursima te da će aktivno zagovarati ravnopravnost spolova.

Pored toga, potpisnici izjave obvezuju se aktivno promovirati ulogu koju muškarci mogu imati u promociji pitanja ravnopravnosti spolova, da će uključiti temu ravnopravnosti spolova u programe političkih stranaka, interne dokumente, kao i da će osuđivati seksističke komentare, govor mržnje ili bilo koji drugi oblik diskriminacije od članova i članica političkih stranaka i tako pokazati svoju predanost načelu nediskriminacije i nulte tolerancije na seksizam i nasilje.

U Bosni i Hercegovini je učešće žena na izabranim i imenovanim funkcijama daleko ispod zakonskog minimuma od 40 posto manje zastupljenog spola. Takvo stanje negativno utječe na stanje ravnopravnosti spolova u društvu a veliki potencijal kojeg žene posjeduju da doprinesu političkom životu i odlučivanju - ostaje neiskorišten, priopćeno je iz Agencije za ravnopravnost spolova.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.