Ministar u Vladi PŽ-a

‘Učenici će već u osnovnoj školi učiti o važnosti gospodarstva’

03.10.2018.
u 10:00

Razina gospodarske aktivnosti u Posavskoj županiji posljednjih je godina u stalnome porastu.

Problemi na tržištu rada

O gospodarskom stanju u županiji, provedenim aktivnostima, kao i planovima, nešto više nam je kazao ministar gospodarstva i prostornog uređenja Posavske županije Darko Kasap. - Trenutačno stanje gospodarstva i prostornog uređenja u PŽ-u je, u odnosu na aktualnu situaciju u FBiH, rekli bismo, zadovoljavajuće. No, gledajući ukupne resurse i geoprometni položaj, stanje bi moglo biti i bolje - kazao nam je ministar Kasap, ističući kako je jedan od većih problema razvoja gospodarskih aktivnosti nedostatak kvalificirane radne snage. Ministar Kasap objašnjava kako gospodarstvenici u Posavskoj županiji posluju sukladno općoj klimi, a nedostatak kvalificiranih radnika je jedan od najvećih problema. Dodaje kako Ministarstvo, na čijem je čelu, intenzivno radi na otklanjanju ovog problema. - Pokrenuli smo program prekvalificiranja, dokvalificiranja i specijaliziranja gdje pokušavamo napraviti premosnicu za ovaj problem na tržištu rada. Također, radi se i na prilagođavanju osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja prilagođavanju tržišta rada. U osnovnom obrazovanju bi se primjenjivao STEM program, gdje bi učenici kroz opremljenje kabinete za tehničku kulturu stekli spoznaje o poduzetništvu. Time se planira potaknuti i upisivanje većeg broja učenika za strukovna zanimanja. U srednje obrazovanje planiraju se uvesti nove moderno opremljene radionice s novim tehnologijama i stručno obrazovanim voditeljima radionica.

Programi uštede

Ovaj način prakse u strukovnom obrazovanju osigurava stručno osposobljeno tržište rada, a time obrtnici i poduzetnici dobivaju već profilirane djelatnike potrebne u procesu rada. Planirano je i osnivanje centra izvrsnosti gdje će poduzetnici biti izravno uključeni u sami rad centra, gdje će osiguravati odgovarajuću praksu na suvremenim tehnologijama koje oni posjeduju - kaže ministar Kasap. Intenzivno se radilo i na projektima energetske učinkovitosti. - Desetak objekata sudjelovalo je u programu energetske učinkovitosti. Učinci su očigledni, a u planu su i drugi projekti za 2018. Vlada PŽ-a, u suradnji s mjerodavnim federalnim Ministarstvom, izradila je plan energetske učinkovitosti za razdoblje od 2016. do 2018. godine gdje su planirane uštede od 5.729 MWh - kazao je Kasap. Prema riječima ministra Kasapa, prostora za napredak itekako ima. - Posavska županija svojim i geostrateškim i geoprometnim položajem te skorim završetkom autoceste na koridoru Vc može ponuditi puno bolje životne uvjete njezinim građanima. Ministarstvo je dosad poduzelo niz aktivnosti, a pomaci su vidljivi u povećanju investicija, zaposlenosti, kao i izvoza - zaključio je Kasap.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?