Božićna groznica

U tijeku posljednje pripreme za blagdane

21.12.2021.
u 16:36

Trgovačke centre okupirali građani, kupuje se sve, od sitnica za blagdansku trpezu pa do darova

Božić se bliži pa su tako i posljednje pripreme u tijeku. Božićna drvca već su uglavnom okićena, kupuju se darovi, odlazi na mise zornice, a jedna od nezaobilaznih stvari, posebice u večernjim satima nakon napornog dana, šetnja je ulicama gdje su adventske kućice na kojima se okrjepljenje traži uz kuhano vino, fritule, slane delicije…, piše Večernji list BiH.

Šoping-groznica

Posljednja tri dana, koliko je ostalo do proslave najsvečanijeg katoličkog blagdana, usko su vezana i za posljednju predblagdansku šoping-groznicu. Priprema za Božić u zadnji tren brojnima je uobičajena rutina. Tako su u gradskim jezgrama i trgovačkim centrima gužve posljednjih dana sve primjetnije, a vlasnici trgovina i trgovačkih centara kupce su odlučili privući i akcijskim cijenama. - Evo, kao što i vidite, posljednje pripreme su u tijeku. Sve one "krupnije" stvari, poput darova i namirnica koje mogu dugo stajati, već su davno kupljene. Sada je red na one sitnice na koje svi, uglavnom, zaboravimo kada idemo u veliku nabavu kućnih potrepština. No, uz dobru organizaciju i kvalitetan popis potrebnoga, sve se stigne za konačnu pripremu savršenog Božića u krugu obitelji - priča nam Ivana iz Mostara koju susrećemo u jednom trgovačkom centru, ističući kako je sada za bogatu blagdansku trpezu konačno sve spremno. - Recepti su davno pregledani. Sada ostaje ući u kuhinju i početi s pravljenjem - objašnjava nam sugovornica.

Za sve one koji su čekali posljednji tren za blagdansku kupnju, trgovci su pripremili popuste. - Tradicionalno, početkom tjedna u kojem je Božić uvijek imamo blagdanske popuste. Tako je i ove godine. Iako je većina njih već ranije kupovala darove, uvijek imamo one, kako ih volim nazivati, "kampanjce" koji sve rješavaju u posljednji tren. A takvih je, koliko vidim, sve više. Budući da imamo široku lepezu proizvoda, svatko može pronaći nešto za sebe ili obitelj. Od kućanskih uređaja do dječjih igračaka koje se ove godine zaista mogu kupiti po dosta povoljnijim cijenama nego inače - objašnjava nam trgovkinja u jednom centru.

No, svi oni koji u ovom tjednu planiraju obaviti šoping, trebali bi imati na umu da će većina trgovačkih lanaca i tvrtki na Badnji dan raditi skraćeno. Kako Božić pada subotom, dio tvrtki neće raditi ni ponedjeljak kako bi svi imali dan duže slobodno za boravak s obitelji u blagdanskoj atmosferi, zbog čega je posljednju kupnju važno obaviti koliko-toliko na vrijeme.

Kićenje drvca

Kako Božić pada vikendom, brojni bh. građani koji su na privremenom radu u susjednim državama doći će u rodnu BiH kako bi blagdane proveli s obitelji te, zajedno, držeći se starih običaja, nakon dvije godine, okitili kuću. Podsjetimo, božićna drvca tradicionalno su se od davnina ukrašavala na Badnjak. - U cijeloj našoj obitelji ostala je jedna praksa od davnina - ukrašavanje drvca na Badnji dan. Iako su se svi običaji kroz godine mijenjali, mi do ovog običaja držimo i danas. Kićenje drvca ima svoju čar posebno sada kada obitelj nije na okupu, jer su djeca, kako to obično i biva, otišla "svojim putem". Ostala je tradicija da se na Badnji dan okupljamo, kitimo drvce, zajedno objedujemo, a nakon toga idemo na misu polnoćku - objašnjava nam sugovornik. Ovaj običaj kićenja drvca dan prije Božića danas prakticiraju samo rijetke obitelji, danas se drvce uglavnom kiti prvog dana adventa kako bi se što duže moglo uživati u blagdanskoj atmosferi. Svečani ugođaj nudi se i na blještavim ulicama gradova koje blagdansko ruho oblače prvim danom prosinca. Stoga - uživajte dok traje. Sretni blagdani!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?