Svjetska turistička organizacija

U svijetu u prvom tromjesečju 
zabilježeno 83 posto manje turista

06.06.2021.
u 19:05

Svijetom je u prvom tromjesečju putovalo 83 posto ili 180 milijuna turista manje nego u isto vrijeme 2020., no dolaskom ljeta, uz cijepljenje i politike sigurnog pokretanja turizma, poput EU certifikata, izgledi za 2021. se poboljšavaju, izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije - UNWTO, piše Večernji list BiH

Sastanak UNWTO-ova Povjerenstva za Europu u Ateni sredinom tjedna okupio je predstavnike europskih članica te UN-ove organizacije, uključujući i susjednu Hrvatsku uime koje je na sastanku bila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Održivi razvoj

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima održivog razvoja i ponovnog pokretanja međunarodnog turizma u koordinaciji pod nazivom #RestartTourism, kao podrška sektoru, ali i za širi ekonomski i socijalni oporavak. S tog sastanka glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručio je kako Europa ima priliku voditi globalno ponovno pokretanje turizma, sigurno i odgovorno, kao i kako vidi političku podršku, dok je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, kako prenose iz UNWTO-a, potvrdio predanost Grčke usmjeravanju resursa prema ponovnom pokretanju održivog turizma.

Povjerenstvo je raspravilo i praktične korake UNWTO-a za ponovno pokretanje turizma i podršku milijunima radnih mjesta te poduzeća diljem Europe u tom sektoru, među kojima je i jača suradnja UNWTO-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u pružanju tehničke pomoći za poticanje gospodarskog oporavka u nekoliko europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Gruziju i druge. Složili su se i kako je za oporavak važna suradnja vlada s javnim i privatnim sektorom za rješavanje utjecaja pandemije na turizam i planiranje, pa i u donošenju praktičnih rješenja za najveće izazove s kojima se suočava turizam, a među kojima su i usklađeni protokoli za sigurno ponovno pokretanje sektora u Europi i svijetu.

Nakon što je Europa u prvom tromjesečju zabilježila drugi najveći pad dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2020. od 83 posto, u drugom se i trećem tromjesečju očekuju nešto bolje brojke, no još je to, kako kažu iz UNWTO-a, kao i u drugim dijelovima svijeta, daleko od 2019.

Najsporiji oporavak

Najsporije će se oporaviti regija Azije i Pacifika, u koju je došlo najmanje turista, ili 94 posto manje nego u prvom tromjesečju 2020., a treća je, iza Europe, regija Afrike s padom od 81 posto te Bliski istok i SAD s padom međunarodnih dolazaka stranih turista od 78 odnosno 71 posto.

Blagi optimizam za ljeto za neka tržišta i destinacije, posebice od svibnja do kolovoza, predviđa se zbog cijepljenja i usklađivanja mjera dolaska i povratka turista, no iz UNWTO-a upozoravaju kako je uz cijepljenje za povratak povjerenja i ljetnu sezonu ključno, kao i poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a testiranje učiniti lakšim i pristupačnijim. Ipak, UNWTO i turistički stručnjaci povratak međunarodnog turizma na oko 50 posto razine iz 2019. ne predviđaju prije 2024., a za drugo i treće tromjesečje ove godine u svijetu predviđaju razinu od 30 do 40 posto iz 2019.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije