Nekretnine

U svijetu počelo "hlađenje" tržišta nekretnina, na kraju godine pala prodaja i u BiH

25.02.2023.
u 14:37

U posljednjem tromjesečju 2022. prodaja je pala za 17,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Četvrto tromjesečje, odnosno kraj 2022. godine, u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2021. godini bilježi pad za 8,9 posto, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2021. godine za čak 17,4 posto. Pokazatelj je to onoga što su stručnjaci za nekretnine, a koji nemaju skrivenih interesa, komentirali za Večernji list. Jednog od njih smo i kontaktirali.

Servisiranje duga

- I ovih dana vidimo da neki moji kolege pozivaju da se kupuju stanovi, da cijene nikad neće biti niže. Ne znam žele li ljude uvesti u dužničko ropstvo, ali treba biti oprezniji s davanjem izjava. Ako gledamo iskustva iz ranijih kriza ili ovo što se sada događa vani, kupit ćete nekretninu na vrhuncu visokih cijena pa, kad počne pad, shvatit ćete da ne možete servisirati dug i prodavat ćete je pošto-poto. Eventualno, ako imate ozbiljan višak novca pa vas previše ne zanima cijena, ali rijetki su takvi. Kod nas je sada najbolji kupac dijaspora i to dovoljno govori o svemu - priča nam sugovornik koji je još ljetos predvidio slom tržišta analizirajući signale koji su dolazili iz Amerike, a koji su sada već mnogo ozbiljniji. Jer ova kriza zahvaća cijeli svijet. Nekretnine su bile tema i u središnjem Dnevniku HTV-a. Dubravko Ranilović, predsjednik Udruge poslovanja nekretninama HGK-a, govorio je o cijeloj situaciji. - Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle, onda je bio silazni trend - istaknuo je. Ranilović je podsjetio i na 2008., vrijeme krize, kada su, kako kaže, također kamate rasle. Podsjetio je da se tada tržište nekretnina oporavljalo otprilike sedam godina. Prokomentirao je i može li se očekivati i pad potražnje i pad cijena. - Rast kamata definitivno smanjuje potražnju uslijed još nekih drugih okolnosti. Vidimo da se tržište nekretnina u državama EU-a gotovo prepolovilo. Prvo bi trebao uslijediti pad potražnje pa usporavanje prometa s manjim brojem transakcija, a tek onda nakon toga, kako je to subjektivni stav prodavatelja, slijedi i korekcija cijena - naglasio je. Nedavno je poznati stručnjak za nekretnine Srđan Javorčić govorio kako će rast cijena usporiti. - Neki su oglasili stanove za ogromne iznose jer im se ne žuri te idu po načelu "ako prođe, prođe". Međutim, mislim da će im sve teže proći. Već sada je došlo do značajnog zaustavljanja kupoprodaje stanova i bitnog usporavanja transakcija, a neizvjesnost je sve veća - kazao je uz ostalo. Da se ozbiljno drma svijet nekretnina, pokazuju i podaci iz najjače svjetske ekonomije Amerike. U rujnu prošle godine već se osjećao pad prodaje novih stanova i obiteljskih kuća jer su zabilježene manje brojke u odnosu na isti mjesec, a godinu ranije za čak 17,6 posto. Janet Yellen, američka ministrica financija, otvoreno je ovih dana priopćila da je počelo "hlađenje" tržišta i da će cijene nekretnina u toj zemlji pasti u idućih šest mjeseci te je navela da bi te činjenice doprinijele općem poboljšanju situacije.

Pad cijena diljem EU-a

I europsko tržište nekretnina prolazi kroz turbulentno razdoblje. Cijena kvadrata u pojedinim zemljama pala je za 15 posto u prosjeku. Cijene kuća u Švedskoj već sada su niže za 12 posto, a očekuje se da će ići i iznad 20 posto. U Grčkoj, koja tradicionalno ima niže cijene nekretnina, kuće s placem već se sada mogu naći za 55 tisuća eura. U Francuskoj su cijene nekretnina pale za 3 posto. Velika Britanija, koja je napustila Europsku uniju, ima najbržu stopu pada cijena nekretnina u posljednje desetljeće i pol, znači od posljednje velike krize, a pad za samo jedan mjesec iznosi 2,3 posto. Ako je suditi po trendovima, uskoro nas očekuju ovakve stvari.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije