'ULAZIMO U RELATIVNO STABILNO RAZDOBLJE, ALI...'

Analitičari o susretu Plenkovića i Milanovića, evo kako vide njihov odnos

Plenković i Milanović
Goran stanzl/PIXSELL
10.05.2024.
u 17:28

Iako je ovo bio vrlo pristojno i dobro odrađen protokolarni susret, teško je očekivati da će doći do značajnijeg pomaka u njihovoj budućoj suradnji, kaže Ankica Mamić

Andrej Plenković na Pantovčaku je danas predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću predao 78 potpisa nakon čega je dobio mandat za sastavljanje Vlade RH. Nakon kratkog sastanka predsjednika i premijera, niti jedan nije davao izjave za medije. Plenković se samo oglasio na Twitteru napisavši kako mu je povjeren mandat za sastavljanje hrvatske Vlade te je kasnije u Benkovcu rekao kako su 'riješili tu formalnost', dok se Milanović oglasio priopćenjem u kojem je naglasio kako je mandatar odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Prvo zasjedanje Sabora Milanović je pak sazvao za četvrtak, 16. svibnja. 

Današnji sastanak na Pantovčaku i susret premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića komentirali su Večernjakovi politički analitičari koji su se osvrnuli i na to kakav će sada biti odnos Plenkovića i Milanovića. 

- I Milanović i Plenković su, barem manifestno, vratili svoje ponašanje u ustavne okvire. Milanović je proces oko sazivanja Sabora i davanja mandata odradio posve uredno i u skladu s Ustavom i dosadašnjom praksom. Time se nisu obistinili strahovi raznih aktera koji su izražavali sumnje da će taj proces biti uredno odrađen. S druge strane, Plenković je morao ipak priznati da Predsjednik postoji i da je ta osoba upravo Zoran Milanović. Njih dvojica u narednim mjesecima imaju još nekoliko točaka na kojima moraju surađivati. Za nadati se da će riješiti pitanje čelnika SOA-e uredno. No, od jeseni sigurno kreće nova runda sukoba u kontekstu nadolazećih izbora za predsjednika Republike - kazao nam je analitičar Dragan Bagić. 

Politička analitičarka Ankica Mamić također smatra da su predsjednik i premijer svoje ustavne uloge odradili kako treba. 

- Drago mi je vidjeti da su i predsjednik i premijer, barem u ovom trenutku svoje ustavne uloge odradili kako treba. Kao što sam nekoliko puta javno rekla, predsjednik Milanović je,  kao i što je i sam nekoliko puta istaknuo, proces davanja mandata odradio u potpunosti u skladu s Ustavom.  U zemlji u kojoj je poštivanje institucija na jako niskoj razini, važno je da barem obnašatelji najviših funkcija pokažu respekt prema njima. Iako je ovo bio vrlo pristojno i dobro odrađen protokolarni susret, teško je očekivati da će doći do značajnijeg pomaka u njihovoj budućoj suradnji. Zbog tvrde kohabitacije već godinama su prazna mnoga veleposlanička mjesta, a i pitanje odabira šefa SOA-e u punom mandatu vjerojatno neće biti riješeno do završetka izbora za predsjednika. Mislim da će budućem premijeru Plenkoviću biti veliki izazov mogući ponovni izbor Zorana Milanovića za predsjednika RH - kaže Mamić.

Analitičar Tonči Tadić smatra kako je dobro što se sastanak uopće održao. 

- Zanimljivo je kako se svi oduševljavaju što se sastanak održao i što je sve prošlo u miru, jer je očito čitava nacija očekivala da Zoran Milanović ili neće pustiti Plenkovića preko praga u Ured Predsjednika ili da će ga dočekati s bejzbol-palicom. No šalu na stranu, dobro je, jako je dobro, što se ovaj sastanak u Uredu Predsjednika uopće održao i što se sve odvija u skladu s Ustavom. Naime, još prije svega 45 dana se iz Ureda Predsjednika govorilo o razvaljivanju ustavno-pravnog poretka i stvaranju Treće Republike, o progonu korumpirane vlasti na čelu s Plenkovićem, o tome da je izdajnik svatko tko potpiše svoju potporu Plenkoviću, te da Ustav i odluke Ustavnog suda vrijede onoliko koliko Predsjednik misli da treba vrijediti. S ovim činom, sa formiranjem kakve-takve saborske većine i konstituiranjem Sabora idući tjedan ova nacija konačno ulazi u relativno stabilno političko razdoblje. Kažem relativno, jer iz izjava pojedinih članova DP ispada da će svako glasovanje biti popraćeno s nekim novim ultimativnim programskim zahtjevima upućenim prema HDZ-u: od istrage mjera za suzbijanje korone, do istrage mjera za suzbijanje svinjske kuge. Očekuje nas dakle zanimljivi i nimalo dosadni ostatak 2024. godine, koja završava s predsjedničkim izborima - kaže Tadić. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?