Od sredine iduće godine

Novi zakon u Njemačkoj: Postoji opasnost od novčane kazne do 2.500 eura

euri
10.05.2024.
u 19:44

Od sredine 2025. novi zakon primjenjivat će se na kante za organski otpad u Njemačkoj. Svatko tko ga zanemari riskira kaznu do 2.500 eura.

Previše otpada završi u mnogim njemačkim kantama za organski otpad kojem tamo nije mjesto. Staklo, plastika, pa čak i dječje pelene znače da se organski otpad više ne može ispravno reciklirati i umjesto toga se mora spaljivati. To ima negativne posljedice za okoliš i uzrokuje visoke troškove.

Ministarstvo zaštite okoliša stoga je donijelo novi zakon koji će od 1. svibnja 2025. postrožiti zbrinjavanje organskog otpada. „Mala“ izmjena Uredbe o organskom otpadu ima za cilj poboljšati odvajanje organskog otpada i materijala koji se ne mogu kompostirati te uvesti kazne za onečišćenje kante za organski otpad, piše Fenix-magazin.

Odvoznici otpada ubuduće će biti dužni provjeravati kante za organski otpad. Ako je udio stranih tvari u kanti previsok, otpad se više ne smije prerađivati. Umjesto toga, kante će se označiti i neće se isprazniti.

Novi zakon o kantama za organski otpad: novčane kazne do 2500 eura za veće prekršaje

Posljedice za potrošače mogu biti neugodne. Ne samo da kanta za organski otpad ostaje na vašem pragu i stvara neugodan miris, već bi i troškovi odlaganja mogli vrtoglavo porasti. Kazne se mogu razlikovati ovisno o općini, ali zakon predviđa kazne do 2.500 eura za ozbiljne prekršaje.

Za optimalno odvajanje otpada i izbjegavanje mogućih sankcija potrošači bi se trebali točno informirati što je dopušteno odlagati u kantu za organski otpad, a što ne. Lokalne vlasti za zbrinjavanje otpada obično daju informacije o tome i često nude informativne materijale.

Popis otpada prikladnog za kantu za organski otpad uključuje ostatke povrća, kuhanu hranu, talog od kave, pa čak i biljke. S druge strane, plastičnim vrećicama, ambalaži i higijenskim proizvodima poput pelena i tampona tamo nije mjesto. Točni zahtjevi mogu varirati ovisno o regiji, ali osnovna pravila svugdje su slična.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?