Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Podrška europskoj perspektivi Zapadnog Balkana

17. svibnja 2018. u 16:16 0 komentara 87 prikaza

Lideri Europske unije (EU) i njenih zemalja članica, u konzultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji na Summitu EU-Zapadni Balkan Deklaraciju u kojoj su ponovili podršku europskoj persprektivi regije.

- EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana europskim vrijednostima i principima, kao i viziji jake, stabilne i ujedinjene Europe, podržane našim povijesnim, kulturnim i geografskim vezama i našim uzajamnim političkim, sigurnosnim i ekonomskim interesima – navodi se u dokumentu.

Pozivajući se na summit u Solunu 2003. godine, kako se dodaje, EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Nadovezujući se na do sada postignuti napredak, partneri sa Zapadnog Balkana ponovo potvrđuju svoju posvećenost europskoj perspektivi kao svom čvrstom strateškom izboru, a u cilju jačanja njihovih napora i uzajamne podrške. Kredibilitet ovih napora ovisi od jasne javne komunikacije.

U Deklaraciji se navodi da je EU odlučna da pojača i intenzivira svoje angažovanje na svim nivoima radi pružanja podrške političkim, ekonomskim i društvenim transformacijama u regiji, uključujući i kroz jaču pomoć zasnovanu na opipljivom napretku u vladavini prava, kao i u socijalnoekonomskim reformama na strani partnera sa Zapadnog Balkana.

EU, kako se dodaje u dokumentu, pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana davanju prvenstva demokraciji i vladavini prava, posebno u pogledu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, dobrog upravljanja, kao i u pogledu poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina. Njihovo efikasno sprovođenje reformi zasniva se na ovim osnovama. Civilno društvo i neovisni mediji igraju ključnu ulogu u procesu demokratizacije.

EU podržava partnere sa Zapadnog Balkana u njihovoj posvećenosti nastavku jačanja dobrih susjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne suradnje. To osobito uključuje pronalaženje i primjenjivanje definitivnih, inkluzivnih i obavezujućih rješenja za njihove bilateralne sporove ukorijenjene u nasljeđu iz prošlosti i ulaganje dodatnih napora u pomirenje.

- Izgradnja guste mreže veza i prilika u regiji i u EU od ključnog značaja za približavanje naših građana i ekonomija, kao i za jačanje političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta, kulturnog i društvenog razvoja. Nadovezujući se na ostvareni napredak, uključujući i kroz regionalne inicijative, zalažemo se za značajno jačanje mogućnosti povezivanja u svim dimenzijama: transportnoj, energetskoj, digitalnoj, ekonomskoj i ljudskoj - dodaje se u Deklaraciji. 

EU je suglasna sa unapređenjem tržišnog i investicijskog okruženja na Zapadnom Balkanu radi bržeg kretanja ka digitalnoj ekonomiji i održivom i ekološkom društvu u skladu sa Pariskim ugovorom. Energetska sigurnost će imati prioritet, uključujući kroz unapređenu energetsku efikasnost, bolju prekograničnu povezanost, diversifikaciju izvora i trasa, kao i kroz uravnotežen energetski miks sa boljom integracijom obnovljive energije.

Poseban naglasak će, dodaje se u Deklaraciji, biti stavljen na kreiranje daljih mogućnosti za mlade, uz sigurnost da to doprinosi socio-ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana.

U tom smislu, EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana, između ostalog, ubrzanom sprovođenju pravnih tekovina iz Ugovora o energetskoj zajednici i Ugovora o transportnoj zajednici, radi eliminisanja svih administrativnih prepreka na granicama, sudjelovanja na regionalnom tržištu električne energije i hitnog provođenja Višegodišnjeg akcijskog plana za razvoj regionalnog ekonomskog prostora iz srpnja 2017. godine. EU će nastaviti da podržava ove napore.

- EU i partneri sa Zapadnog Balkana dijele brojne sigurnosne izazove koji zahtijevaju koordinirane individualne i kolektivne aktivnosti. Kada surađujemo, možemo efektivno da riješimo ove izazove. Naša suradnja na zaustavljanju nezakonitih migracijskih tijekova pokazala je svoju vrijednost i nastavit ćemo sa njenim daljim razvojem - navodi se.

Borba protiv terorizma i ekstremizma, uključujući i borbu protiv financiranja, radikalizacije i vraćanja stranih terorističkih branitelja, stoji u Deklaraciji, zahtijeva našu intenzivnu suradnju.

EU i partneri sa Zapadnog Balkana u Deklaraciji potvrđuju da su rezultati borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala od ključnog značaja za političku i socio-ekonomsku transformaciju regiji, kao i za stabilnost i sigurnost u regiji, koji su u najboljem interesu njihovih građana. EU pozdravlja njihovu posvećenost preduzimanju odlučnih akcija, u suradnji sa EU i u međusobnoj suradnji, protiv trgovine ljudima, uzgoja droge i krijumčarenja ljudi, droge i oružja.

EU pozdravlja doprinos partnera sa Zapadnog Balkana njihovoj Zajedničkoj spoljnoj i sigurnosnoj politici (ZSBP) u svim njenim aspektima i očekuje progresivno produbljivanje suradnje na ovom polju, posebno u pogledu jačanja usklađenosti, prvenstveno u pogledu važnih pitanja od zajedničkog interesa.

Dezinformiranje i druge hibridne aktivnosti biće predmet zajedničke borbe kroz jaču suradnju na polju prilagodljivosti, sajber sigurnosti i strateške komunikacije.

 - Radi ubrzanog poboljšanja života naših građana u oblasti povezivanja i sigurnosti u pogledu europske perspektive Zapadnog Balkana, danas, koristeći relevantne aspekte priopćenja Komisije usvojenog 6. veljače2018. godine, EU predstavlja Prioritete programa summita u Sofiji za EU i Zapadni Balkan, koji je priložen uz ovu Deklaraciju - navodi se u Deklaraciji.

EU pozdravlja namjeru Hrvatske da bude domaćin summita EU – Zapadni Balkan tijekom svog predsjedavanja 2020. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.