konferencija u mostaru

U školama najviše prisuto emocionalno, a potom fizičko nasilje

nasilje
16.06.2016.
u 11:31

I roditelji i djeca smatraju kako je obitelj najodgovornija za ponašanje djece, no to ne umanjuje značenje i ulogu škole, kazao je ministar Hadžović

Danas je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ uz potporu Misije OESS-a i drugih partnera, organiziralo III. Konferenciju „0% toleriranja nasilju u školama“ - posvećenu rezultatima Programa preveniranja nasilja i maloljetničke delikvencije u HNŽ.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa u obraćanju je zahvalio svima koji su sudjelovali u provedbi ovog programa, istaknuvši pri tom Misiju OESS-a koja pruža nesebičnu potporu u realiziranju projekata značajnih za obrazovanje, između kojih je i projekt Preveniranja nasilja u školama.

''Oblik nasilja koji je najviše uočen u školama jest emocionalno nasilje, koje podrazumijeva ruganje i izazivanje, dok je na drugom mjestu fizičko nasilje. I roditelji i djeca smatraju kako je obitelj najodgovornija za ponašanje djece, no to ne umanjuje značenje i ulogu škole'', kazao je ministar Hadžović.

Također je podsjetio na to kako su od 2012. škole u HNŽ obvezne izraditi školske akcijske planove preveniranja nasilja među učenicima i uvrstiti ih u godišnje programe škole, čime je ono postalo obvezni dio odgojnoga rada svake škole, a ne samo prigodna aktivnost.

''Naša djeca imaju pravo na sretno djetinjstvo, zasnovano na poticajnom i zdravom obiteljskom i školskom okruženju. Stoga ne dopustimo da im bilo kakav oblik nasilja zatamni nebo djetinjstva'', zaključio je ministar Hadžović.

Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika prenio je pozdrave dr. sc. Nevenka Hercega, koji  zbog ranije planiranih obveza nije mogao biti nazočan na Konferenciji, te istaknuo  kako je Vlada u potpunosti predana rješavanju problema školskoga nasilja.

''Djelovanjem Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa jasno se vidi naša posvećenost rješavanju toga problema. Moramo svim snagama, od obitelji, preko struke do politike, zaustaviti ovo što se događa. Svjesni smo problema vršnjačkoga nasilja, a oni koji su izgubili najmilije znaju koliki je to problem i mi ih moramo razumjeti'', kazao je predstojnik Čerkez.

''Nasilje nije prihvatljivo ni na ulicama, ni u kućama, ni u školama. To je bitna poruka koju svi moramo poslati. Škole moraju biti bez bilo kakva oblika nasilja, a među učenicima mora biti više tolerancije'', kazao je u obraćanju Jonathan Moor, šef Misije OESS-a u BiH.

Neupitnu potporu i puni doprinos suzbijanju nasilja u školama izrazio je i Ljubo Bešlić, gradonačelnik grada Mostara.

Inače, na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja o nasilju u školama Hercegovačko-neretvanske županije u sklopu kojega je sudjelovalo 15 000 ispitanika - učenika, roditelja, nastavnika i profesora, a više od dvije trećine učenika odgovorilo je kako je nasilje prisutno u školama, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?